U posljednjih 50 godina broj divljih životinja opao za 70 %

Tanjug
Foto: Instagram

BEOGRAD - Novi izvještaj o stanju planete Svjetske fondacije za prirodu (WWF) otkriva nagli pad populacije divljih životinja za skoro 70 odsto u posljednjih 50 godina.

Indeks o životu na planeti koji je sastavilo Londonsko zoološko društvo u okviru izvještaja koji je objavjen danas, pokažao je ubrzan pad više od 5000 vrsta sisara, ptica, vodozemaca, gmizavaca i riba širom svijeta, a u našem dijelu svijeta smanjuju se populacije slatkovodnih riba, uglavnom zbog izgradnje hidroelektrana, izjavio je Goran Sekulić, programski saradnik WWF Adrije.

On je na danšnoj konferenciji za medije u prirodnjačkom muzeju rekao da iako se u Evropi beleži najmanja stopa pada populacije divljih životinja, da su mnoge vrste u trenutku kada su zapoceta merenja vec pretrpele velike gubitke

Posebno je pogođena populacija divljih životinja u Južnoj Americi koja je za pet decenija pala za 94 odsto, a Evropa je za 18 odsto, što na globalnom nivou čini pad populacije od 69 odsto, prema izvještaju WWF.

U izvještaju o stanju planete utvrđeno je da su glavni faktori smanjenja broja divljih životinja uništavanje prirodnih staništa usljed razvoja poljoprovrede, zagađenje, klimatske promjene, uvođenje invazivnih vrsta, bolesti.

Generalni direktor WWF Marko Lambertini izjavio je da su rezultati zabrinjavajući i pozvao javnost, lidere i velike korporacije da promene svoje štetne navike pre nego što se lanac ishrane uruši.

Svetski lideri će se sastati u Montrealu u decembru na 15. konferenciji potpisnica Konvencije o biološkog raznolikosti, a tim povodom autori izveštaja apeluzju da se napravi novi sporazum o zaštiti prirode koji će biti nalik Pariskom sporazumu o klimatskim promenama iz 2015.

Tim sporazumom bi se lideri obavezali da ce "zaustaviti gubitak biodiverziteta i do 2030. godine osigurati svet okrenut očuvanju prirode".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana