U po­dru­mu ško­le u Si­dne­ju si­lo­va­no 50 dje­voj­či­ca

Agencije
U po­dru­mu ško­le u Si­dne­ju si­lo­va­no 50 dje­voj­či­ca

Si­dnej - O si­lo­vanjima i se­ksu­al­nom zlos­tavljanju, ko­me su pri­je 55 go­di­na bi­le izlo­že­ne u ne­ka­dašnjoj ško­li za pro­ble­ma­ti­čne dje­voj­či­ce u Pa­ra­ma­ti u Si­dne­ju, pro­go­vo­ri­lo je sko­ro 50 že­na.

Ško­la je ra­di­la od 1887. do 1973. go­di­ne. Is­tra­ži­oci su u pro­te­kle tri go­di­ne pri­mi­li vi­še od 40 pri­ja­va se­ksu­al­nog zlos­tavljanja u "Ško­li za obu­ku dje­voj­či­ca u Pa­ra­ma­ti" izme­đu 1961. i 1973. go­di­ne.

Spe­ci­jal­na gru­pa age­na­ta pod na­zi­vom "Bil­vo" ana­li­zi­ra pri­ja­ve. Ka­ko pre­no­si "Dej­li te­le­graf", is­tra­ga je fo­ku­si­ra­na na dvo­ji­cu od tri biv­ša me­nadžera ško­le ko­ji su i dalje ži­vi, a ri­ječ je o Fren­ku Va­len­taj­nu, ko­ji ži­vi u Bri­zbej­nu i No­elu Grin­ve­ju, ko­ji ži­vi u Si­dne­ju.

To­kom sa­slu­šanja pred Kraljev­skom ko­mi­si­jom obo­ji­ca su ime­no­va­ni kao "oso­be od in­te­re­sa".

Po­li­ci­ja je upu­ti­la po­ziv svje­do­ci­ma i biv­šim čla­no­vi­ma osoblja ško­le da izne­su sve što zna­ju o ovom slu­ča­ju, a u okvi­ru 44 na­lo­ga za pre­tres za­pli­jenjeno je na hiljadu is­to­rij­skih do­ku­me­na­ta.

Va­len­tajn i Grin­vej ne­gi­ra­ju op­tu­žbe i izja­vi­li su da ne­će svje­do­či­ti pred Kraljev­skom ko­mi­si­jom.

Svo­je­vre­me­no ni­ko ni­je pri­ja­vio Va­len­taj­na zbog se­ksu­al­nog na­pa­da. Ipak, dvi­je že­ne su pred Ko­mi­si­jom izja­vi­le da ih je si­lo­vao, a je­dna od njih ka­že da se to de­si­lo u ozlo­gla­še­noj ta­mni­ci, sa zi­do­vi­ma debljine od je­dnog me­tra.

Uko­li­ko se do­ka­že da su bi­le žrtve se­ksu­al­nog zlos­tavljanja, ne­ka­dašnje uče­ni­ce Pa­ra­ma­ti­ja mo­gle bi do­bi­ti po 250.000 do­la­ra, a ne­ke i 500.000 do­la­ra.

- One su je­dnos­ta­vno is­ko­riš­će­ne kao dje­ca ro­bo­vi i drža­va ni­je na to re­ago­va­la. Bi­li su ra­dno roblje - re­kao je advo­kat Pe­ter Kel­so, ko­ji ih zas­tu­pa.

Di­ja­na Čard je ima­la 15 go­di­na ka­da su je prvi put po­sla­li u Par­ma­tu i tvrdi da ju je Grin­vej po­ku­ša­vao obljubi­ti.

- Se­ksu­al­no me je na­pao u os­ta­vi za hra­nu. Bi­la sam zaključa­na u os­ta­vi i na­re­di­li su mi da pri­pre­mam sa­la­tu i da sre­dim os­ta­vu. U je­dnom tre­nut­ku je Grin­vej ušao unu­tra i po­ku­šao mi strgnu­ti haljinu, ali ja sam se odu­prla to­me - re­kla je Čar­do­va.

Knjigu pod na­zi­vom "Ne­po­željno di­je­te" na­pi­sa­la je že­na ko­ja je sa 16 go­di­na ov­dje bo­ra­vi­la.

Nov­ča­ne kom­pen­za­ci­je

Že­ne, od ko­jih ne­ke ima­ju vi­še od 80 go­di­na, mo­gle bi do­bi­ti po­je­di­na­čnu nov­ča­nu kom­pen­za­ci­ju od ne­ko­li­ko sto­ti­na hiljada do­la­ra i vla­da drža­ve No­vi Ju­žni Vels bi mo­gla is­pla­ti uku­pno vi­še od 25 mi­li­ona do­la­ra. One tvrde da su "ra­di­li kao ro­bo­vi" pe­ru­ći veš u ko­mer­ci­jal­noj pra­oni­ci ko­ja je pri­pa­da­la ško­li i da su ši­va­le odje­ću bez ika­kve na­kna­de.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana