U moru pronašli blago vrijedno 300.000 dolara

Tanja Milaković
U moru pronašli blago vrijedno 300.000 dolara

Jedna američka porodica uspjela je da otkrije na dnu mora kod obale Floride blago vrijedno 300.000 dolara. Vjeruje se da su malo više od kilograma zlatnih lanaca, pet zlatnika i prsten ležali zaboravljeni u pijesku čak tri vijeka, tačnije, da su 1.715. godine dragocjenosti potonule zajedno sa španskom flotom.

Članovi porodice Šmit poznati su kao lovci na blago i čak imaju sopstvenu kompaniju "Buti Salvy", čija je osnovna djelatnost traganje za izgubljenim zlatom, srebrom, dragim kamenjem i mnogim drugim vrijednim stvarima. Prema njihovim riječima, novootkriveno zlato je njihov najvredniji ulov.

- Ovo je ostvarenje sna - rekao je vlasnik kompanije Rik Šmit (65).

On je na veliku ekspediciju krenuo svojim brodom "AARRRRBooty ", a u svemu su mu pomagala djeca Hilari i Erik. Ipak, zlato je kod obale Floride prvi ugledao njihov prijatelj i skiper broda Dejl Zik, s kojim su Šmitovi odlučili da podijele novac. Poslije njega Šmit je otišao na dno da vidi o čemu se radi i tu je ugledao vrijedan plijen.

- Otišao sam dolje i čitavo dno je bilo prekriveno zlatom. Osam zlatnih lanaca, i svi ti zlatni novčići su bili razasuti po čitavom dnu. Bila je to najnevjerovatnija stvar koju sam ikada vidio - objasnio je Rik.

Zlato je pronađeno na 137 metara od obale na dubini od samo 4,5 metara u blizini gradića Fort Pirsa. Među pronađenim dragocjenostima je i lanac dug gotovo 20 metara i težak oko 1.300 grama.

- Ovdje je riječ o istoriji, o onome ko je nosio taj nakit. Takođe, tu je poštovanje prema vlasniku nakita koje je boravio u Novom svijetu prije nekih 300 godina - objašnjava Rik. Američka država Florida dobiće 20 odsto pronađenog zlata i izložiti ga u muzejima. Ostatak zarade od prodatih dragocjenosti ravnomjerno će biti podijeljen među članovima posade i kompanije, čime je Šmit veoma zadovoljan.

- Ne mogu da budem srećniji. I da sam dobio jedan odsto zlata, to me ne bi zanimalo, jer je za mene najvrednije to što sam ga uopšte pronašao - istakao je oduševljeni Rik. Inače, on je u potrazi za blagom ronio još od tinejdžerskih dana, a kad se 1999. penzionisao, od svog hobija napravio je porodični biznis.

- Mi se bavimo recikliranjem svjetske klase - objašnjava Hilari Šmit (20). Ona učestvuje u potrazi za blagom sa svojom porodicom od kada je imala šest godina. Porodica uglavnom pronalazi ribarsku opremu i stare kante koje vade iz mora.

Stručnjaci tvrde da pronađeno blago potiče sa španskih brodova koje je tridesetog jula 1715. potopio jak uragan. Tada je život izgubilo više od hiljadu ljudi, a 11 od 12 brodova je potopljeno, zbog čega je zlato i srebro potonulo na mnogo mjesta. Neki predmeti pronađeni su u idućih nekoliko godina, ali vjeruje se da blago koje vrijedi milione dolara još leži na morskom dnu. Brodovi su se kretali iz Havane prema Španiji i nosili su blago čija se vrijednost procjenjuje na 400 miliona dolara.

- Do sada je otkriven dio blaga u vrijednosti od 175 miliona dolara, ali veći dio se još nalazi na dnu okeana - objašnjava Brent Brizbejn, čija kompanija "1715 Flit - Kvins Džuels" d.o.o. posjeduje prava na olupine brodova.

- Ono što je lijepo kod njih je to da su oni porodica, da provode vrijeme zajedno i ono što je najvažnije, vjerovali su da će doći dan kada će pronaći blago - dodaje Brizbejn.

Šmitovi godinama tragaju za blagom u području Floride koje se popularno naziva Obala blaga.

Obale Floride predstavljaju dobro mjesto za pronalazak blaga. Tako je ronilac Bil Burt, koji radi za kompaniju "Mel fišers trežurs", početkom 2011. godine tragao za dijelom potopljene španske galije "Nuestra senjora de Atoča" kada je ugledao zlatni lanac od stotinu centimetara sa zlatnim medaljonom i krstom sa natpisom na latinskom. Lanac je bio procijenjen na 250.000 dolara.

Činija od 25.000 dolara

Erik Šmit, sin osnivača kompanije Rika Šmita, krenuo je očevim stopama i pasionirani je tragač za raznoraznim dragocjenostima. Njegov pohod bio je posebno uspješan 2002, kada je pronašao 300 godina staru meksičku činiju od srebra vrijednu čak 25.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana