U Gazi visok rizik od širenja virusa koji izaziva dječiju paralizu

GS
Foto: Telegram

Bliski istok bi se mogao suočiti sa velikom epidemijom virusa polio koji izaziva dječiju paralizu ukoliko ne bude napretka oko pregovora o primirju čime bi se stvorili uslovi za početak kampanje vakcinacije u Gazi, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/.

U Pojasu Gaze prošle sedmice je prijavljen prvi slučaj polija u proteklih 25 godna zbog čega su zdravstveni zvaničnici izradili planove za masovnu vakcinaciju koja je trebala da počne prošle sedmice ali se od toga odustao zbog neprestanih borbi na toj teritoriji.

Dogovor oko prekida vatre i oslobođenju talaca iz zarobljeništva palestinske militantne organizacije Hamas su u zastoju usljed nesuglasica oko budućeg prisustva izraelskih snaga na dva koridora koja prolaze kroz gazu i oslobađanja palestinskih zatvorenika.

"Visok je rizik da će se virus proširiti na Izrael, Zapadnu obalu i okolne države poput Libana, Sirije, Egipta i Jordana. Potrebno je veoma brzo reagovati", rekao je direktor programa SZO za za iskorijenjenje polija za istočni Mediteran Hamid Džafari.

Polio je veoma zarazan i prenosi se preko kontakta sa zaraženim ljudskim izmetom ili kapi od kašlja ili kijanja zaražene osobe. Može da izazove poteškoće sa disanjem i paralizu.

Posebno su ugrožena manja djeca. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana