U Gazi otkrivene grobnice iz doba Rima

Srna
Foto: printskrin

GAZA - Građevinski radnici na gradilištu u sjevernoj Gazi otkrili su 31 grobnicu iz rimskog doba koje datiraju iz prvog vijeka nove ere, saopštili su danas predstavnici Hamasa, koji upravlja ovom teritorijom.

Grobnice su otkrivene u blizini grada Bejt Lahija kada su počeli radovi na stambenoj oblasti koju finansira Egipat, a što je dio paketa za obnovu od 500 miliona dolara koji je Kairo obećao nakon 11-dnevnog rata u maju između Izraela i naoružanih grupa u Pojasu Gaze.

Nadži Sarhan, zvaničnik Ministarstva javnih radova u Gazi, potvrdio je pronalazak i rekao da "na tom mjestu postoje i druge grobnice".

Građevinski radovi su zaustavljeni, a tehničari iz Ministarstva za antikvitete i turizam Gaze poslati su na lokaciju da katalogiziraju nadgrobne spomenike i artefakte, rekli su zvaničnici.

Sručnjaci kažu da su ove grobnice vjerovatno dio groblja povezanog sa obližnjim rimskim lokalitetom u Balakiji.

Ovo otkriće je posljednje u Gazi, gdje je takozvani arheološki turizam ograničen zbog izraelske blokade uvedene otkako je Hamas preuzeo kontrolu u regionu 2007. godine.

Izrael i Egipat, koji dijeli granicu sa Gazom, strogo ograničavaju protok ljudi u i iz ovog područja, u kojem živi oko 2,3 miliona Palestinaca.

Prošlog mjeseca, Hamas je ponovo otvorio ostatke vizantijske crkve iz petog vijeka nakon višegodišnjih napora na restauraciji uz podršku stranih donatora, navodi AFP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana