U Dubajiu otvoren "muzej budućnosti" VIDEO

zanimljivosti
Foto: BBC

Muzej budućnosti koji će se stalno mijenjati i prilagođavati, ali i biti prostor za razvoj novih tehnologija, svečano je otvoren u Dubaiju u zgradi koju je vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata nazvao „najljepšom zgradom na svijetu“.

Zgrada Muzeja budućnosti koju je projektovao poznati arhitektonski studio iz Dubaija, „Kila dizajn“, nalazi se na istaknutoj lokaciji, nedaleko od najviše zgrade na svijetu, „Burdž Kalife“, treba da bude „arhitektonska i kulturna ikona“ prestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, potpredsjednik i premijer UAE i vladar Dubaija, zajedno sa prestolonaslednikom Dubaija i zamjenikom premijera i ministra finansija, otvorio je ovaj kultni spomenik na raskošnoj ceremoniji tokom koje je svetlosnim efektima spoljašnja fasada Muzeja pretvorena u umjetničko djelo.

Karakteristična elipsasta forma građevine sa otvorom u sredini navela je vladara Dubaija da izjavi da je muzej „najljepša zgrada na svijetu“.

Izgrađena za Fondaciju budućnost Dubaija, zgrada od sedam spratova sadrži kombinaciju prostora za izlaganje eksponata posvećenih budućnosti i radionica za testiranje i razvoj tehnologija u nastajanju.

„Muzej budućnosti je 'živi muzej', koji se stalno prilagođava i mijenja, jer samo njegovo okruženje pokreće stalne i iteraktivne promene njegovih sadržaja i pronalazaka“, rekao je Muhamed Al Gergavi, predsjednik Fondacije za budućnost Dubaija.

Muzej ima višenamensku salu kapaciteta hiljdu mjesta, salu za predavanja sa 345 mesta, kao i brojne laboratorijske prostore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana