Tvorac čuvenog pištolja umro u 94. godini

Tanjug
Tvorac čuvenog pištolja umro u 94. godini

DOJČ-VAGRAM - Gaston Glok, austrijski inženjer koji je izumio jedan od najprodavanijih pištolja na svijetu, umro je u 94. godini, saopštila je danas njegova kompanija.

-Gaston Glok je zacrtao strateški pravac „Glok grupe“ tokom svog života i pripremio ga za budućnost-  saopštila je kompanija dodajući da je njen lider sproveo revoluciju u svijetu malokalibarskog oružja, ali i uspio da uspostavi brend „Glok“ kao globalnog lidera u industriji pištolja.

U saopštenju je navedeno da će se životno djelo osnivača Gloka "nastaviti u njegovom duhu".

Glok je dizajnirao i patentirao lagani poluautomatski pištolj od devet milimetara, koji se lako punio i mogao da ispali 18 metaka, i ubrzo stekao lojalne sledbenike među vojnim i policijskim osobljem širom svijeta.

Popularnost „Glok“ pištolja dodatno je učvršćena američkom pop kulturom i pojavljivanjem u holivudskim blokbasterima, uključujući naučnofantastični akcioni film "Matriks 2".

Ipak, uprkos popularnosti njegovog izuma, Glok je bio povučeni milijarder koji je većinu svog vremena provodio na imanju pored jezera u Austriji.

U medijima se pojavljivao rijetko, a naslovnim stranama osvanuo je prvi put kada je jedan od njegovih poslovnih saradnika pokušao da ga ubije krajem 1990-ih, ali i poslije razvoda od prve žene 2011. godine, i godinu dana kasnije, kada je objavljena knjiga o njegovom biznisu.

Glok, koji je rođen 1929. godine, studirao je mašinstvo na koledžu u Beču. Kasnije je osnovao posao sa robom široke potrošnje u gradu izvan austrijske prestonice, a početkom 1980-ih, posao se raširio na vojne zalihe.

„Forbs“ je procijenio Glokovo lično bogatstvo 2021. godine na 1,1 milijardi dolara.

Tokom godina, zagovornici kontrole oružja kritikovali su „Glok“ kompaniju zbog popularizacije oružja koje je bilo lako sakriti, dok je istovremeno, u njega moglo da stane više metaka u odnosu na slične pištolje drugih proizvođača.

Glok je rijetko odgovarao na kritike aktivista za kontrolu oružja, a takođe je odbio da se pridruži drugim proizvođačima oružja koji su 2000. godine potpisali sporazum o dobrovoljnoj kontroli oružja sa vladom Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana