Tužan kraj nevjerovatne romanse

Tanjug
Tužan kraj nevjerovatne romanse

Švedska princeza Lilijan, porijeklom iz Velike Britanije, čija je tridesettrogodišnja tajna romansa sa mužem postala najpoznatija švedska ljubavna priča, preminula je10. marta u 98. godini.

Princeza Lilijan bila je obična građanka i žena princa Bertila, koji je umro 1997. godine. Oni su se sreli i zaljubili jedno u drugo u Londonu, za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali su svoju vezu morali da drže u tajnosti decenijama, zbog pravila u kraljevskoj porodici i mogućih problema u zemlji.

Švedski Kraljevski sud saopštio je da je princeza, rođena kao Lilijan Dejvis u avgustu 1915, preminula mirno, u snu, u svojoj kući u Stokholmu, prenio je Rojters.

Lilijan i princ Bertil morali su da kriju svoju ljubavnu vezu, jer je Bertilov stariji brat i nasljednik prestola princ Gustaf Adolf, poginuo u avionskoj nesreći 1947, dok je drugi brat Sigvard, izgubio pravio na presto oženivši se ženom iz naroda.

Taj sticaj okolnosti učinio je Bertila jedinim nasljednikom prestola, sve dok njegov nećak princ Karl Gustaf ne postane punoljetan.

Da se princ Bertil tada oženio običnom građankom, morao bi da se odrekne prava na presto, što bi najvjerovatnije izazvalo krizu u zemlji.

Nasljednik trona Karl Gustaf konačno je postao kralj 1973. i oženio se nekoliko godina kasnije, kada su Lilijan i princ Bertil konačno mogli da se vjenčaju i da kao bračni par izađu u javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana