Tone simbol Londona

PRIREDIO: Milenko Kindl
Tone simbol Londona

Čuveni londonski toranj Big Ben, koji ima probleme sa nagibom konstrukcije, promijeniće ime u "Elizabetin toranj" u čast 60 godina vladavine kraljice Elizabete Druge.

- Parlament je pozdravio prijedlog da se toranj preimenuje u "Elizabetin toranj" u znak priznanja Njenom veličanstvu i obilježavanja dijamantnog jubileja, a ova odluka biće realizovana na odgovarajući način u dogledno vrijeme - rekao je portparol parlamenta.

Inače, gradnja Big Bena dovršena je 1859. godine, a ime je dobio po ogromnom zvonu koje se nalazi unutar tornja visokog 96 metara. Ime je dobio po političaru Bendžaminu Holu koji je zbog svog stasa dobio nadimak Big Ben.

- Smatram da je ovo prikladan način odavanja počasti kraljici u ovoj jubilarnoj godini i onome što je ona dala našoj zemlji - rekao je britanski premijer Dejvid Kameron.

Danas se Big Ben nalazi u malim problemima - podzemni radovi ispod tornja, uključujući gradnju kanalizacije šezdesetih godina 19. vijeka te gradnja parkirališta za parlamentarce u sedamdesetim godinama 20. vijeka, učinili su svoje.

Građevina visoka 96 metara počela je da tone u zemlju, i to nejednako, pa je u zemlju više propala na sjevernoj nego na južnoj strani.

Otkriveno je to u izvještaju koje su naručili Londonska podzemna željeznica i parlament.

Ne samo da toranj propada, već to čini sve brže.

Od 2003. godine nagib se povećava za 0,9 milimetara na godinu, dok je prije toga dugogodišnji prosjek bio 0,65 milimetara.

Big Ben je prema sjeverozapadu nagnut za skoro pola metra, što je dovoljno da se nagib može vidjeti golim okom, navode britanski mediji.

Stručnjaci ipak ističu da je panika nepotrebna - ako Big Ben nastavi da tone ovim tempom, trebaće mu oko 4.000 godina da dostigne nagib Krivog tornja u Pizi, a još više da se sruši.

Zanimljivo je da je Big Ben, kako glasi popularni naziv ovog tornja, već mijenjao svoje ime u čast vladara, te je tako prilikom obilježavanja dijamantskog jubileja kraljice Viktorije umjesto Kraljev toranj nazvan Toranj Viktorija.

Građevinu je dizajnirao arhitekta Ogastus Pjudžin. Big Ben je izgrađen u neogotičkom stilu. Prvih 61 metara kule izgrađeno je od opeke obložene kamenom.

Na bazi svakog od satova pozlaćenim slovima na latinskom jeziku piše: "Domine Calvam Fac Reginam Nostam Victoriam Primam", što u prevodu znači: "Bože, čuvaj našu kraljicu Viktoriju".

Mehanizam satova završen je 1854. godine, ali sama kula bila je gotova tek četiri godine kasnije 1858. godine. Satovi su počeli raditi 7. septembra 1859. godine.

Tokom Drugog svjetskog rata njemački bombarderi gađali su Vestminstersku palatu, time su oštetili i dva sata i pojedine dijelove krova.

Anketa

Big Ben je simbol Londona i Ujedinjenog Kraljevstva. Pojavljivao se u mnogim filmovima poput "Operacije Grom (1965) s Džejmsom Bondom. U anketi u kojoj je učestvovalo 2.000 ljudi proglašen je za najpopularniju znamenitost u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana