Tirol - novo žarište južnoafričke varijante virusa korona

Srna
Foto: Ilustracija

BEČ- Austrija je upozorila da se ne putuje u alspku pokrajinu Tirol osim u vanrednim situacijama zbog pojave takozvane južnoafričke varijante virusa korona, saopštila je danas Vlada.

Vlasti Tirola, pokrajine poznate po zimskim sportovima, do sada nisu mogle da objasne kako je varijanta virusa stigla u dolinu Ciler, popularno turističko područje.

Austrijske žičare i skijaški liftovi otvoreni su od 24. decembra, ali su hoteli zatvoreni za sve, osim za poslovna putovanja, dok restorani mogu da poslužuju samo hranu za ponijeti.

Do sada su u Tirolu potvrđena 293 slučaja južnoafričke varijante, a procjenjuje se da je trenutni broj aktivnih slučajeva najmanje 140, navodi se u vladinom saopštenju.

"Vlada upozorava protiv putovanja u Tirol kako bi spriječila širenje južnoafričke varijante. Od svih građana se traži da ograniče putovanja do Tirola", rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Austrijski plan vakcinacije protiv virusa korona u velikoj mjeri se oslanja na vakcinu "Astra Zeneke", mada su istraživači sa Univerziteta Vitvatersrand i Univerziteta Oksford otkrili da pruža samo minimalnu zaštitu u slučajevima blage ili umjerene infekcije južnoafričkom varijantom kod mladih osoba.

Južnoafrička Republika obustavila je planiranu vakcinaciju vakcinom "Astra Zeneke", kao odgovor na tu analizu, raspirujući bojazan od moguće dugoročne borbe mačke i miša sa tim patogenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana