Tim IAEA u Japanu razmatra plan uklanjanja otpadnih voda iz Fukušime

GS
Foto: Ilustracija

ISTANBUL - Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigao je u Japan kako bi razgovarali o planovima te azijske zemlje za uklanjanje otpadnih voda iz oštećene nuklearne elektrane u Fukušimi u more, prenosi Anadolija.

Radna grupa IAEA se sastala sa zvaničnicima japanskog ministarstva ekonomije, trgovine i industrije, ministarstva vanjskih poslova i kompanije zadužene za rad tvornice.

"Radna grupa će provesti pregled na objektivan, kredibilan i naučno zasnovan način i pomoći u slanju poruke transparentnosti i povjerenja ljudima u Japanu i šire", rekao je Gustavo Karuso, direktor i koordinator u Odjeljenju IAEA-e za nuklearnu bezbjednost.

IAEA je ranije saopštila da će njen tim ostati do petka u Japanu kako bi održali tehničke razgovore i posjetili elektranu u Fukušimi.

Japan je prošlog aprila objavio da planira ispustiti nuklearni otpad u more, što je izazvalo velike kritike Kine, Južne i Sjeverne Koreje i međunarodnih tijela, uključujući UN.

SAD su, međutim, podržale prijedlog Japana, koji je uslijedio nakon godina pregovora o tome kako se riješiti više od milion tona vode nakupljene u nuklearnom kompleksu Fukušima nakon oštećenja izazvanog ogromnim potresom i cunamijem u martu 2011.​​​​

Japan želi da IAEA provede "strogu i transparentnu procjenu", rekao je Keiichi Yumoto, iz japanskog Ministarstva industrije.

"Ključno je dobiti ocjenu od objektivnog međunarodnog tijela, jer postoji zabrinutost javnosti u vezi s planiranim ispuštanjem prečišćene vode", rekao je Yumoto.

Rafael Mariano Grosi, generalni direktor IAEA, rekao je da agencija želi "podržati Japan prije, za vrijeme i nakon puštanja vode".

Radnu grupa IAEA čini osoblje iz različitih odjela i laboratorija, kao i 11 nezavisnih i međunarodno priznatih stručnjaka iz Argentine, Australije, Kanade, Kine, Francuske, Maršalskih ostrva, Južne Koreje, Rusije, Velike Britanije, SAD-a i Vijetnama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana