Tihi rat na Ostrvu – serija „Kruna“: Čarls htio da Elizabeta abdicira; Bakingemska palata: Eksploatišu nas

GS
Foto: Tanjug

Tvorci i glumačka ekipa serije „Kruna“ odbacili su kritike da „Netfliksova“ serija eksploatiše britansku kraljevsku porodicu nakon smrti kraljice Elizabete Druge.

Predstojeća peta sezona Krune baviće se jednim od najgorih perioda u novijoj istoriji britanske monarhije, uključujući i razvod između tadašnjeg princa Čarlsa i princeze Dajane.

Kritike na račun serije počele su prošlog mJeseca kada je Dejli telegraf objavio tekst u kojem se navodi da je Bakingemska palata zabrinuta zbog odluke autora Krune da da pokažu sveopšti rat između Čarlsa i Dajane.

Britanski list tada je citirao neimenovanog prijatelja sadašnjeg kralja Čarlsa koji je nazvao seriju „eksploatatorskom“.

Ove nedelje, kritikama se pridružio i bivši britanski premijer Džon Mejdžor, opisujući Krunu kao „gomilu gluposti“.

U javnost je prije toga isplivala informacija da će prva epizoda nove sezone imati izmišljenu scenu u kojoj se princ od Velsa sastaje sa Mejdžorom 1991. godine i žali mu se na dužinu vladavine svoje majke i da kuje zavjeru da je primora na abdikaciju. 

Uslijedile su brojne kritike da serija „čini veliku štetu percepciji istorijskih događaja kao i tome kako ljudi gledaju na kraljevsku porodicu“.

Autor Krune, Piter Morgan, i glumci Elizabet Debicki i Dominik Vest, koji igraju Dajanu i Čarlsa, odbacili su tvrdnje da je serija bezobzirna prema kraljevskoj porodici.

„Mislim da svi moramo da prihvatimo da su 90-te bile teško vrijeme za porodicu, kao i da kralj Čarls skoro sigurno ima neke bolne uspomene iz tog perioda. To ne znači, međutim, da će ga istorija pamtiti u lošem svjetlu. Gajim ogromno saosećanje sa čovekom u njegovom položaju, kao i sa čitavom porodicom“, istakao je Morgan.

Ekipa serije se spremala da počne sa snimanjem šeste sezone, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana