Tajne krojenja vrhunskih majstora

Boris Đurić, bostonherald.com
Tajne krojenja vrhunskih majstora

U svijetu ženske mode London kaska za ostalim modnim centrima svijeta. Njemu manjka visoka moda Pariza ili luksuzni brendovi Milana. Ipak, kada je riječ o oblačenju muškaraca, nijedan drugi grad ne može parirati glavnom gradu Velike Britanije.

Sa bogatom istorijom krojenja odjeće za kraljeve, vojne generale i najbogatije ljude svijeta London danas predstavlja centar mode za muškarce. On je takođe mjesto gdje se prvi put pojavio smoking, šešir polucilindar i odijelo iz tri dijela.

Kada su poznate moderne dizajnerske kuće, kao što su "Aleksandar Mekvin" i "Burberi", nedavno organizovali svoje modne revije za nastupajuću sezonu, mnogi posjetioci nisu znali da se njihovi modni podijumi nalaze samo nekoliko blokova od elitnih krojačkih kuća koje su vijekovima usavršavale svoja umijeća pravljenja odjeće za muškarce.

Savil Rou, ulica u kojoj se nalazi nekoliko desetina krojača i živi muzej engleske ljubavi prema luksuznoj odjeći za muškarce, ima dugovječnu tradiciju u oblačenju članova kraljevske porodice, kao i onih koji praktikuju sportove za džentlmene kao što je jahanje i lov na divlje životinje.

Mnogi novi modeli modernih dizajnera uključuju najbolje elemente klasičnih londonskih krojača. To i ne treba da čudi, jer mnogi od njih, kao što je poznati Aleksandar Mekvin, učili su zanat upravo u Savil Rouu. Tako je Mekvin kada je imao 16 godina došao da gleda kako krojači kompanije "Anderson i Šepard" prave izuzetna odijela i tu je ostao dvije godine.

Mnogi današnji studenti dizajna nastavljaju tradiciju šegrtovanja kod londonskih krojača sa pedigreom i uče osnove krojenja i šivenja kod najboljih krojača.

- Kad god pričamo o zapošljavanju i učenju zanata uvijek prvo studentima pominjem Savil Rou - objašnjava Kris Nou, koji predaje predmet muška odjeća na prestižnom koledžu Central Sen Martins.

Jedno od najboljih djela krojača iz ove ulice je frak čiji je prednji dio izrezan da bi se lakše mogao nositi kao konjički kaput. Kasnije je iz njega nastao sako.

Tu su i brog cipele koje potiču iz ruralnih krajeva Škotske, a koje su londonski krojači uvrstili u kolekciju urbane odjeće koje je nosio kralj Edvard Osmi. Kralj ih je nosio uglavnom kada je igrao golf, a nakon toga počeli su ih nositi džentlmeni u Britaniji i Evropi.

"Henri Pol" je bila prodavnica odjeće koja se otvorila na Savil Rouu 1846. godine. U njoj se i dan-danas čuvaju narudžbe koji datiraju iz sredine 19. vijeka. U ovoj prodavnici odjeću su naručivale mnoge poznate ličnosti kao što je Napoleon, bankar Dž. P. Morgan, Vinston Čerčil i Šarl de Gol.

- Muškarci iz ovog grada su uvijek pazili šta oblače. Nijedan drugi grad na svijetu nema ovaku ulicu namijenjenu muškoj modi kao što ima London - objašnjava stariji menadžer Simon Kandi.

Njegovi krojači i dizajneri imaju veliku ulogu u izmišljanju i popularizovanju mnogih trendova. Lok i Ko, osnovani 1676. godine, predstavljaju najstariju prodavnicu šešira na svijetu. Ova kompanije je pomogla u kreiranju šešira polucilindra sredinom 19. vijeka.

Krojači Henrija Pola dizajnirali su smoking za Edvarda Osmog da bi imao odijelo koje je nosio tokom "informativnih" večera. Tu je i popularni kišni mantil, koji je dizajnirala kuća "Burberi" i koji su prvi nosili vojnici tokom Prvog svjetskog rata. To je njihov najbolje prodavani proizvod i "Burberi" svake godine predstavlja moderne i izmijenjene verzije kišnog mantila.

Ova dizajnerska odjeća po mjeri nije baš pristupačna prosječnim muškarcima. Upitan za savjet kakvu odjeću treba da nose muškarci koji nemaju duboke džepove, Kandi kaže da se treba investirati u kvalitet, a ne u kvantitet." - Postoje tri stvari koje vam trebaju u životu. Dobro svakodnevno odijelo, džemper po mjeri ili sako i smoking - dodaje vremešni Kandi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana