Tadžikistanke se udaju preko skajpa

Agencije
Tadžikistanke se udaju preko skajpa

Dušanbe - Tadžikistanski mladenci sve češće sudbonosno "da" izgovaraju pred računarom, jer zahvaljujući internetu sada mogu da uplove u bračne vode iako su miljama daleko.

Onlajn vjenčanja sve su popularnija u Tadžikistanu, gdje su mnogi mladići zbog siromaštva bili prinuđeni da napuste zemlju u potrazi za poslom, dok djevojke ostaju u zemlji.

Jedna od svadbenih fotografija Šahnoze Idrizove prikazuje trenutak kada joj svekrva, u skladu sa tadžikistanskim običajem, predaje posudu napunjenu vodom. Ovaj obred se obično izvodi u prisustvu oba supružnika, ali je Šahnozin mladoženja na drugom kontinentu, u Tunisu, gdje radi kao prevodilac.

Samo nekoliko trenutaka prije nego što je napravljena slika, par je položio bračne zavjete posredstvom interneta.

Stotine hiljada Tadžikistanaca živi i radi u inostranstvu, a jedan od njih je Šahnozin muž. Zbog toga se mladi koje dijele hiljade kilometara sve češće vjenčavaju posredstvom servisa za video-pozive "skajp".

- Zabavljali smo se deset godina kada je Parviz dobio posao početkom godine i otišao u inostranstvo. Moj otac nije htio da mi dozvoli da mu se pridružim, a da se prethodno nismo vjenčali. Nismo htjeli da čekamo još pet godina da se vrati, pa smo riješili da se vjenčamo putem "skajpa" - kaže Idrizova.

Tadžikistan je izvor jeftine radne snage širom Azije, prije svega, u Rusiji i Kazahstanu. Zbog toga i zbog činjenice da stanovništvo pretežno čine muslimani, koji ne gledaju blagonaklono na vanbračne veze, "skajp" je postao prijeka potreba za mlade parove. Gotovo polovina tadžikistanskog BDP-a dolazi iz inostranstva, a svaki četvrti Tadžikistanac živi i radi u Rusiji. Iako svega 17 odsto stanovništva ima pristup internetu, mladi ljudi poput Idrizove koriste sve prednosti nove tehnologije. Alambi Murodova, domaćica iz mjesta zapadno od Dušanbea, ima sina od 29 godina koji živi u Kanadi i koji se nedavno oženio preko "skajpa". Saidehson i njegova 24-godišnja Sajora zabavljali su se dvije godine preko interneta prije nego što su, uprkos razdaljini od 10.000 kilometara, razmijenili bračne zavjete u okviru ceremonije koja je obuhvatala skromni banket u centru grada. Novopečeni parovi teško dobijaju vizu za inostranstvo. Svjetovne vlasti odbijaju da priznaju islamske brakove, bilo da su sklopljeni preko "skajpa" ili lično, ukoliko se par prethodno nije vjenčao u opštini.

Rizik

Marhabo Zununova, šef Centra za porodicu i brak u Dušanbeu, upozorava da veze i brakovi sklopljeni putem interneta povećavaju rizik od trgovine ljudima, naročito kada je riječ o mlađim ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana