SZO: Vakcine bi trebalo da štite ljude i od omikron soja

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

ŽENEVA - Postojeće vakcine protiv koronavirusa trebalo bi da štite i ljude koji se zaraze omikron sojem od težih oblika bolesti, rekao je zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Majk Rajan.

Prva laboratorijska analiza u Južnoj Africi pokazala je da vakcina kompanije Fajzer nije efikasna protiv omikron soja, međutim Rajan navodi da nema pokazatelja da vakcine slabije štite od novog soja nego od bilo kog drugog.

"Imamo vrlo efikasne vakcine za koje je dokazano da su efikasne protiv svih sojeva do sada, kada se radi o težem obliku i hospitalizaciji, pa nema razloga da neće biti tako i sa omikronom", rekao je Rajan, prenosi BBC.

On je dodao i da prve analize pokazuju da se nakon zaražavanja omikronom ne razvijaju teži oblici bolesti od onih izazvanih delta sojem. Nova južnoafrička studija koja još nije imala recenziju otkrila je da vakcina Fajzer/Biontek može da ima do 40 puta manje dejstvo u borbi s antitelima protiv omikrona nego protiv originalnog soja kovida. Virusolog sa Instituta za zdravstvena istraživanja Afrike profesor Aleks Sigal rekao je da je sposobnost omikrona da izbegne antitela vakcine "nepotpuna".

On je rekao i da su rezultati zasnovani na testovima krvi 12 ljudi bolji nego što je očekivao od omikrona. Profesor Sigal je rekao da vakcinacija, u kombinaciji sa prethodnim zaražavanjem kovidom-19 još može da neutrališe novi soj virusa, a što sugeriše da buster doza vakcine može donijeti značajnu korist.

Naučnici vjeruju da će prethodna infekcija praćena vakcinacijom ili primanjem buster doze vakcine verovatno povećati nivo neutralizacije i zaštititi ljude od težih oblika bolesti. Kako navodi BBC, očekuje se da će više podataka o tome koliko je efikasan Fajzer protiv omikrona biti objavljena u narednim danima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana