Svjetska populacija počeće da opada u ovom vijeku zbog pada nataliteta

Tanjug
Foto: Japan Tajms

NjUJORK - Prema najnovijoj projekciji Ujedinjenih Nacija očekuje se da će svjetska populacija u ovom ovom vijeku početi da opada nakon što će dostići vrhunac sredinom 2080-ih, i to zbog pada nataliteta, posebno u Kini.

Predviđa se da će globalna populacija, koja trenutno iznosi 8,2 milijarde, do sredine 2080-ih dostići približno 10,3 milijarde i da će zatim broj postepeno da opadne na oko 10,2 milijarde do kraja vijeka, podaci su izvještaja UN o izgledima svjetskog stanovništva koji je objavljen prošlog mjeseca, prenosi Kjodo.

„U nekim zemljama, stopa nataliteta je sada čak niža nego što se ranije očekivalo, a takođe vidimo nešto brži pad u nekim regionima sa visokim fertilitetom“, naveo je u saopštenju generalni podsekretar UN za ekonomska i socijalna pitanja Li Junhua.

U više od polovine svih zemalja i oblasti, prosječan broj živorođenih po ženi je ispod 2,1, za koji Ujedinjene nacije navode da je nivo koji je potreban da bi populacija održala konstantu tokom dužeg perioda bez migracije.

Skoro petina svih zemalja i područja, uključujući Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Španiju, sada ima „ultra-nisku“ plodnost, sa manje od 1,4 živorođene djece po ženi tokom života, navodi se u izvještaju.

Po naciji, Kina će u narednim decenijama doživjeti ogroman gubitak stanovništva, sa njenom populacijom koja će spasti na 633,4 miliona do 2100, iako u ovoj godini iznosi 1,4 milijarde. Ali će ostati druga zemlja po broju stanovnika posle Indije, čija će populacija 2100. godine iznositi oko 1,5 milijardi.

Od 2024. godine, broj stanovnika je dostigao vrhunac u 63 zemlje i oblasti, uključujući Kinu, Nemačku, Japan i Rusiju, pri čemu se procjenjuje da će njihova ukupna populacija pasti za 14 odsto u narednih 30 godina.

U Indiji, Indoneziji, Nigeriji, Pakistanu i SAD-u, očekuje se da će broj stanovnika dostići vrhunac u drugoj polovini vijeka ili kasnije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana