Svijet izgubio trećinu vlažnih staništa

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

BEOGRAD - Svijet je od 1970. godine izgubio trećinu svjetskih vlažnih staništa, koja nestaju tri puta brže nego šume, saopštila je danas Svjetska organizacije za zaštitu prirode.

Povodom Svjetskog dana vlažnih staništa, ta organizacija upozorava da su rijeke, jezera, močvare, lagune i druga vlažna staništa kritična za opstanak ljudi i prirode i poziva lidere na njihovu hitnu zaštitu. Eksploatisanje, devastacija i ustaljen način upravljanja rjekama, ulaganje u štetne projekte i kontinuirana primjena štetnih praksi moraju da postanu prošlost, kako bi se otvorila vrata za primenu rješenja zasnovnih na prirodi, navodi WWF.

"Moramo da očuvamo i obnovimo ključna slatkovodna staništa širom regiona. Velik uspjeh je postignut prošle godine kada je UNESCO proglasio petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, Evropski Amazon, na čijem smo proglašenju radili sa brojnim partnerskim organizacijama i institucijama duže od dvi decenije. Ipak, istinski ćemo ga zaštititi samo ako napustimo neodržive prakse i povećamo ulaganja u obnovu slatkovodnih sistema, koji su nam ključni saveznici u borbi protiv klimatskih promjena", ističu u WWF Adrije.

UN je prošle godine proglasio početak dekade obnove ekosistema. Reč je o globalnoj inicijativi sprečavanja, zaustavljanja i uklanjanja štete nanete ekosistemima, ali i poziv svima da budu deo generacije obnove i glasovi za zaštitu staništa koja nam pružaju izvor pitke vode, hrane, ali i podršku u aktivnostima bitnim za rast i razvoj zajednica koje su u suživotu sa njima. Prvi Svjetski dan vlažnih staništa obilježen je potpisivanjem Ramsarske konvencije 1971. godine, u istoimenom gradu u Iranu. Tada je više od 160 država potpisalo Konvenciju o zaštiti močvarnih područja od međunarodnog značaja, naročito kao staništa ptica močvarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana