Sveti Georgije se kao heroj proslavlja i u Palestini

BBC, Boris Đurić
Sveti Georgije se kao heroj proslavlja i u Palestini

Kao i mnogi hrišćani, tako i Palestinci organizuju proslavu Svetog Georgija, kojeg smatraju herojem. Za Palestince Georgije je lokalni heroj koji se usprotivio progonu svojih sunarodnika hrišćana u Svetoj zemlji.

- Vjerujemo da imamo velikog mučenik za svoju vjeru. Kako se žrtvovao za svoju vjeru, tako je uspio da pobijedi zlo. Mi ga uzimamo kao svog sveca zaštitnika. Kako je rođen u istorijskoj Palestini, mi mu se molimo da ne zaboravi nas i ovu svetu zemlju - objašnjava arhiepiskop Grčke pravoslavne crkve Atala Hana na Zapadnoj obali.

Georgije je bio rimski vojnik u trećem vijeku, kada se Dioklecijan nalazio na vlasti. Vjeruje se da je jedno vrijeme živio u selu Al Kadr, na farmi koja je pripadala njegovoj majci.

Iako se uglavnom govori da mu otac potiče iz Kapadokije, današnja Turska, opšte je mišljenje da mu je majka Palestinka iz grada Lida. Postoji mnogo crkava na Zapadnoj obali i u Izraelu koje nose ime ovog sveca, na primjer u Galileji, Lodu i Al Kadru.

Prikaz svetog Georgija kako ubija aždaju nalazi se u mnogim palestinskim hrišćanskim kućama. Opšte je vjerovanje da im svetac donosi zaštitu.

- On je domaći svetac koji je izveo mnoga čuda. Veoma ga poštujemo. On se predstavlja kao vitez ispunjen mirom i gracioznošću i uvijek se bori protiv zla, koje je predstavljeno u vidu zmaja. Ispod njegovih slika i skulptura stavljamo natpis na arapskom. Neka Bog blagoslovi našu kuću - objašnjava skulptor Akram Anastas.

Anastas je napravio na hiljade kamenih skulptura sveca tokom svoje karijere i prodavao ih je Palestincima i međunarodnim kupcima. Kako je on vezan za hrabrost, galantnost i čast, hrišćansko ime Georgije ili Đorđe jedno je od najpopularnijih imena u Palestini. Druge varijante su Kadr i Heries.

U Vitlejemu se nalazi kafe-bar pod nazivom Abu Georgije (Otac Georgija) kojim upravlja porodica Talgijeh. Svi muški članovi ove porodice nose ime Georgije.

- Nas desetorica smo dobili ime po svecu. Moguće je da će nas u budućnosti biti i više sa tim imenom - rekao je najstariji član Georgije Elias Saba Talgijeh.

- Ovdje u Vetlejemu nije samo naša porodica vezana za sveca. Svi ovdje vjeruju da će nam sveti Georgije pomoći kada nam bude trebala pomoć. Ukoliko doživite nesreću, prve riječi koje govorite su "Ja Kadr" - odnosno zovemo svetog Georgija da nam pomogne - priča on.

Članovima ove porodice se sviđa to ime.

- Naš djed se zvao Georgije i ja se tako zovem. Sada će moji sinovi dati ovo ime svojim sinovima - dodaje jedan od članova porodice, Georgije Nahil Georgije Talgijeh, koji je poznati pjevač u tim krajevima.

Uoči ovogodišnje proslave Đurđevdana, dvije generacije Talgijehovih skupile su se da bi izgovarali tradicionalne stihove. "O sveti Georgije mi ti se molimo u Al Kadru", idu stihovi i nastavljaju se sa, "mi smo hrišćani sa svijećama u našim rukama".

Postoji čitav niz običaja vezanim za proslavu ovog sveca. Ponekad grčki pravoslavni sveštenik stavlja ključ u usta djece sa problemima govora i okreću ga ne bi li se "otključali njihovi jezici".

Postoji ritual u kojem posjetioci stavljaju lanac oko vrata, zatim ga prebacuju preko tijela i na kraju ga ljube tri puta. Ovo se radi da bi se odbranilo od bolesti. Takođe, na ikonu sveca stavljaju se pisma u kojem su opisani porodični problemi ne bi li ih svetac riješio. Ljudi koji mu se obraćaju za pomoć znaju darivati ovcu crkvi da bi se njeno meso moglo podijeliti siromašnima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana