Švedski radio je prvi emiter iz Evrope koji napušta Tviter

Tanjug
Švedski radio je prvi emiter iz Evrope koji napušta Tviter

STOKHOLM - Javni "Švedski radio" najavio je danas da će napustiti društvenu mrežu Tviter zbog toga što ova platforma "više nije relavantna" za slušaoce iz Švedske.

"Slušaoci su jednostavno odabrali da budu drugde. Zbog toga je Švedski radio (Sveriges Radio) odabrao da deaktivira ili izbriše svoje poslednje naloge na Tviteru", saopštio je šef Odeljenja za društvene medije "Švedskog radija" Kristijan Gilinger.

Prema istraživanju, samo 7 odsto Šveđana koristi Tviter svakog dana, dok 53 odsto ispitanika koristi Fejsbuk, a 48 odsto Instagram na dnevnom nivou, prenosi Rojters. Reporteri "Švedskog radija" će i dalje moći da koriste Tviter po sopstvenoj želji, dodao je on.

Gilinger je rekao da smanjenje broja zaposlenih u Tviteru može da negativno utiče na sposobnost ove društvene mreže da se izbori sa botovima, dezinformacijama i sadržajem koji promoviše mržnju.

To su, naravno, faktori koje smo uzeli u obzir prilikom donošenja odluke o napuštanju Tvitera, dodao je on.

Gilinger je precizirao da ove odluka nije doneta zbog nove politike Tvitera po kojoj je nalog "Švedskog radija" i nekih drugih emitera u zapadnoj Evropi označen natpisom "medij koji se finansira iz javnih izvora".

Američki emeteri NPR i PBS, kao i kanadski CBC, su prošle nedelje odlučili da napuste Tviter zbog odluke ove društvene mreže da Tviter nalozi ovih medija budu označeni natpisom "medij koji finansira vlada".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana