Sve mračne tajne sajentologije

Daily Mail
Sve mračne tajne sajentologije

Notorni Sea Org ili, u dužoj varijanti, Sea Organization, posljednjih je dana došao pod lupu javnosti zahvaljujući velikom holivudskom razvodu Kejti Holms i Toma Kruza.

Kao jedan od najčešće pretpostavljanih razloga rastave ovo dvoje supružnika navodi se majčin strah za šestogodišnju Suri zbog mogućnosti da će ona završiti na jednom od lokaliteta spomenute organizacije.

Brojne informacije vezane uz ovaj red unutar Sajentološke crkve, koji je takođe osnovao začetnik religije L. Ron Hubbard 1968. godine, vodeći ljude na putovanja brodom kako bi im prenio svoja učenja i u potragu za blagom koje je sakrio u prošlom životu, pojavljuju se na internetu kao posljedica sve većeg interesa javnosti o detaljima razvoda koji potresa Holivud.

Nakon reinkarnacije vraćate se da ponovo služite Crkvi

Crkva je 1975. godine prodala brodove s kojih je operisala i preselila se u "zemaljske" baze širom svijeta, a godinu dana nakon Habardove smrti 1986. godine kupljen je brod "Freewinds" na kojem su se okupljali elitni krugovi religije i prenosila se učenja. Na tom je brodu navodno i Tom Kruz slavio svoj rođendan.

Nominalni zadatak članova organizacije je "svijetom širiti sajentološku etiku" i "čuvati napredne nivoe sajentologije" tako da se oni pritom crkvi zaklinju na vjernost religiji na milijardu godina što sugeriše da će se, kad se reinkarniraju, ponovo vratiti da služe Crkvi.

Trenutno sjedište Sea Org, koje sajentolozi nazivaju bratskim redom, nalazi se na imanju Gold Base u Kaliforniji, blizu grada San Jakinto, na izolovanom području okruženom brdima.

Na fotografijama koje su objavili brojni svjetski mediji prikazano je golemo imanje koje se prostire na više od dva kvadratna kilometra i gdje su, između ostalog, smješteni i filmski studio u kojem Tom Kruz navodno često radi i Habardova vila, konstantno održavana, kako bi on, prema sajentološkom proročanstvu, nakon reinkarnacije mogao da se tamo vrati.

Senzori pokreta, bodljikava žica i zakamuflirani bunker

Mjere sigurnosti na imanju vrlo su jake, a uključuju senzore pokreta, bodljikavu žicu i zakamuflirani bunker iz kog se prostire pogled na čitav posjed. Organizacijska struktura kombinacija je vojnog i korporativnog ustrojstva, članovi žive u vojničkim uslovima i rangirani su unutar organizacije.

Zaposlenima, kojih čak 6.000 ne rade za organizaciju već za Crkvu, zabranjeno je da imaju djecu, plaćeni su 50 dolara nedjeljno, a i za najmanju grešku mogu biti kažnjeni, poput bacanja u "Rupu", kako su nazvane dvije prikolice predviđene za grupna priznanja koja mogu da se odvijaju do dugo u noć, prenosi Daily Mail.

Među onima koji su progovorili o načinu funkcionisanja Sea Orga našao se i reditelj Pol Hegis koji je javnost obavijestio o brutalnom režimu koji se odvija iza vrata Gold Basea. Za New Yorker je ispričao da se religiji na vječnost zaklinju dijeca, a da je način ophođenja prema njima "robovlasnički".

Članovima je zabranjeno da napuste bazu, a ako to učine potražiće ih specijalni tim koji će ih pomoću psihološkog pritiska ili fizičke sile natjerati da se vrate. Takođe, ako pokušaju da odu dobiće takozvani "freeloader tab", odnosno račun za sve što im je pruženo za vrijeme boravka tamo, a pritom su često u pitanju šestocifreni iznosi.

Pod uticajem "starješina" mlađi su članovi uvjereni da je potrebno da se dobrovoljno javljaju za kazne poput loše hrane, uskraćivanja sna ili zabrane razgovora s drugima, prenio je ABC News.

"Nisam željela da me um kontroliše i morala sam da pomognem čovječanstvu"

Na internetu postoje brojna svjedočanstva bivših članova organizacije, a jedno od njih prenosi i Astra Vudkraft koja je imala samo sedam godina kad se priključila organizaciji i bila odvojena od porodice: "Sugerisali su mi da ću moći da im se priključim kad obuzdam svoj 'reaktivni' um. On me kontrolisao, a ja sam trebala da ga obuzdam i pridružim im se. Služili su se svim mogućim metodama uvjeravanja. Rekli su nam da je jedini razlog zbog kog svijet postoji sajentologija. A ko sam ja da ne radim za dobrobit čovječanstva. Cio dan smo radili, marširali, salutirali i učili sajentološku etiku", ispričala je.

Vil Fraj je sa 13 godina završio u internatu za sajentološku djecu nakon što su profesori u javnoj školi upozorili njegove roditelje da bi trebalo da ga pošalju na savjetovanje: "Kao dijete sam se sam spremao za školu i sam se odgajao jer su moji roditelji uvijek radili nešto za Crkvu. Kad bi došli kući, ja bih već spavao. U sajentološkoj školi učili smo samo sajentološku etiku. Sjećam se puno mračnih trenutaka iz tog perioda, a jedan od njih je svakako bio kad je nadzornik pred svima nama prebio dječaka starijeg od mene dve godine. Čuo sam da se on ubio godinu dana nakon toga", objasnio je.

Sea Org pod istragom je FBI-ja zbog trgovine ljudima, a kao uspješna tužba protiv njih ističe se ona iz 2009. godine kad ih je bivši član tužio navodeći da je bio zaključavan u strukturu u obliku broda na imanju i do 18 sati na dan bez hrane. Presuđeno je u njegovu korist i organizacija je morala da mu isplati dva i po miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana