Švajcarska - najinovativnija zemlja

Tanjug
Švajcarska - najinovativnija zemlja

Ženeva - Švajcarska je i ove godine zadržala primat u pogledu inovacija, za njom slijede Švedska, Velika Britanija i Holandija.

Na ovogodišnjoj listi Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu najinovativnijih nacija dvije prvoplasirane zemlje Švajcarska i Švedska ubjedljivo su odnijele pobjedu na osnovu vrednovanja u 84 kategorije, preneo je švajcarski list 24 sata.

Na trećem mjestu našla se Velika Britanija, četvrta je Holandija a pete SAD.

Na šestom mjestu se nalazi Finska ispred Hong Konga, Singapura, Danske i Irske.

Uprkos ekonomskoj krizi, inovativnost nije ugrožena. Troškovi u pogledu razvoja prelaze nivo iz 2008. u gotovo svim zemljama, a sektor za nove tehnologije i inovacije razvija se na svim lokalnim nivoima.

Inovativne tehnologije razvijaju se u svijetu uprkos krhkosti svjetske ekonomije i to zahvaljujući njihovom razvoju na lokalnom nivou koji je, međutim, u skladu sa globalnom vizijom tržišta i konkurentnosti.

Iako su na list najinovativnijih nacija uglavnom nalaze zemlje sa visokim primanjima, sve više su zastupljene i zemlje sa niskim i srednjim dohotkom, kao što su Kina koja se našla na 35 mjestu, zatim Kostarika na 35. mjestu, Indija i Senagal dijele 66. poziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana