Suši restorani instalirali AI nakon što su gosti lizali flaše sa soja sosom

Tanjug
Foto: Nippon

TOKIO - Veliki japanski lanac "Kura Suši" saopštio je danas da je na pokretnim trakama u svojim restoranima instalirao kamere opremljene vještačkom inteligencijom (AI), nakon niza incidenata u kojima su mušterije lizale flaše sa soja sosom i činile još neke nehigijenske radnje.

   Kako je prenijela agencija Kjodo, ovaj skandal je uticao na suši sektor, a neki slučajevi su snimljeni i postavljeni na društvene mreže, nakon čega su pojedini restorani podnijeli policiji izvještaj o šteti.
 
   "Kura Suši", koji je već instalirao kamere u restoranima kako bi nadgledao poslužavnike gostiju, modifikovao je sistem tako da može da identifikuje sumnjivo ponašanje, kao što je vraćanje poslužavnika na pokretnu traku.
 
   Ukoliko se neko bude neprimjereno ponašao, kancelarije u prefekturi Saitama, u blizini Tokija, kao i u Osaki, biće obavještene, a restoran u kojem se desio problem odmah će biti alarmiran.
  
 Nova oprema može da prepozna određeni poslužavnik i sporno mjesto na kojem se neko ponaša neprimjereno, dodaje se u izvještaju agencije.
 
   "Pokretna traka sa sušijem je nešto na šta smo ponosni, jer to je deo japanske kulture. Uveravamo naše goste da mogu da jedu suši sa pokretne trake bezbedno i udobno", rekao je zvaničnik kompanije.
 
   Ostali suši restorani su počeli da preduzimaju mjere zbog iznenadnog neprimjerenog ponašanja pojedinih gostiju.
 
   Drugi lanac sušija, "Suširo", prošlog mjeseca je saopštio da će privremeno ukinuti korišćenje pokretnih lanaca, pa će mušterije naručivati hranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana