Student riješio sanskritski problem star više od 25 vijekova

Agencije
Foto: Agencije

KEMBRIDž- Gramatički problem u staroindijskom jeziku, koji je mučio naučnike od 5. vijeka prije Hrista, riješio je student Kembridža i mogao bi da uvede revoluciju u proučavanje sanskrita, prenose strani mediji

Indijski doktorand Riši Radžpopat (27) dekodirao je pravilo koje je podučavao Panini, majstor drevnog sanskritskog jezika, koji je živio prije otprilike dvije i po hiljade godina.

Procjenjuje se da sanskrit u Indiji govori samo oko 25.000 ljudi od više od jedne milijarde populacije, saopštio je Univerzitet Kembridž.

Ali, to je sveti jezik hinduizma i medij kroz koji se vijekovima prenosi veliki dio indijske nauke, filozofije, poezije i druge svetovne literature.

Paninijeva gramatika, poznata kao Astadhyayi, oslanjala se na sistem koji je funkcionisao poput algoritma za pretvaranje osnove i sufiksa riječi u gramatički ispravne riječi i rečenice.

Međutim, dva ili više Paninijevih pravila često se primjenjuju istovremeno, što dovodi do sukoba pravila.

Panini je podučavao "metapravilo" koje naučnici tradicionalno tumače kao sljedeće – „u slučaju sukoba između dva pravila jednake snage, pobjeđuje pravilo koje dolazi kasnije u redoslijedu gramatike“.

Međutim, to je često dovodilo do gramatički netačnih rezultata.

Radžpopat je odbacio tradicionalno tumačenje metapravila.

Umjesto toga, tvrdio je da je Panini mislio da između pravila primjenjivih na lijevu i desnu stranu riječi, Panini želi da odaberemo pravilo primjenjivo na desnu stranu.

Koristeći to tumačenje, Radžpopat je otkrio da Paninijeva "jezička mašina" proizvodi gramatički ispravne reči bez gotovo ikakvih izuzetaka.

Radžpopat je rekao da je imao "trenutak eureke" nakon što mu je njegov supervizor na Kembridžu, profesor sanskrita Vinćenco Verđijani, savjetovao – "Ako je rješenje komplikovano, vjerovatno griješite".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana