Starije Korejke se okreću prostituciji

Boris Đurić
Starije Korejke se okreću prostituciji

Korejci su nekada bili sigurni da će ih djeca paziti ka­d ostare, ali mnogi su shvatili da nove generacije imaju druge prioritete kada je riječ o trošenju novca, pa se starije žene, da bi preživjele, okreću prostituciji.

Kim Eun Ja sjedi da stepenicama seulske stanice metroa Jongno-3 i posmatra ljude koji prolaze. Bakica koja ima 71 godinu nosi blještavi crveni kaput i jarki karmin i prilično je upečatljiva pojava na monotonoj stanici. Pored nje se nalazi velika torba sa malenim staklenim bocama. Gospođa Eun Ja je jedna od južnokorejskih žena poznatih kao "bakus dame", odnosno starije žene koje preživljavaju prodajući muškarcima bočice popularnog energetskog pića "bakus".

- Vidite li one bakus dame što stoje tamo u ćošku - pita Eun Ja novinara koji radi priču o starijim Korejcima.

Tvrdi da one prodaju više nego ta energetska pića.

- One nekada odlaze sa ćebadima i zarađuju novac od njih. Ja ne zarađujem tako - dodaje starija Korejka koja kaže da joj prilaze muškarci nudeći novac za "određene usluge", ali ih ona uvijek odbija. Ona kaže da zarađuje oko pet dolara dnevno prodajući pića.

- Kupci moraju brzo piti jer policija me često posmatra. Policajci ne prave razliku da li sam mlada ili stara, već jesam li neko ko krši zakon - priča ona.

Centar ilegalne prostitucije je obližnji park u centru Seula. Jongmjo park je mjesto gdje stariji muškarci provode svoje penzionerske dane uz koju partiju šaha i nešto malo tračanja. Park je izgrađen oko spomenika Konfučiju, čije su ideje o poštovanju starijih oblikovale korejsku kulturu vijekovima. Međutim, ispod drveća sa pupoljcima nespretne transakcije između starijih žena i muškaraca pričaju pravu priču o korejskom društvu u 21. vijeku.

Žene u pedesetim, šezdesetim i čak sedamdesetim godinama stoje na ivicama parka i nude pića muškarcima. Kupovina jednog pića može predstavljati prvi korak na putu ka obližnjem jeftinom motelu.

Stojeći oko table korejskog šaha nekoliko djedica posmatra meč sa velikom pažnjom. Neki od njih govore da gotovo polovina muškaraca koji posjećuju park koriste usluge bakus dama.

- Mi smo muškarci i nas zanimaju žene. Jednostavno uzmemo piće i spustimo im nešto novca u ruke i nakon toga stvari se spontano dese - objašnjava vremešni Korejac po imenu Kim. Drugi muškarac, star 81 godinu, sa uzbuđenjem pokazuje koliko ima novca da troši tokom jednog dana.

- Uglavnom ih trošim na ispijanje pića sa svojim prijateljima. Takođe, možemo naći sebi i djevojke ovdje, od onih žena koje stoje na ivici parka. One nam govore da igramo šah s njima, a zatim dodaju da nemaju novca. Nakon toga se bukvalno "prilijepe" za nas. Seks sa njima košta od 20 do 30 dolara, ali nekada daju popust ako vas znaju - dodaje djedica.

Stariji Južnokorejci su žrtve ekonomskog uspjeha njihove zemlje. Drugačiji je životni standard i sada mnogi mladi govore da ne mogu izdržavati sebe i svoje roditelje, u brzom i takmičarskom društvu Južne Koreje. Vlada, zatečena ovom brzom promjenom, pokušava da stvori socijalni program koji funkcioniše. U međuvremenu, muškarci i žene u Jongmjo parku nemaju ušteđevinu, imaju malu penziju i nemaju porodicu na koju se mogu osloniti. Oni su postali nevidljivi ljudi, stranci u sopstvenoj zemlji.

- Većina bakus dama počela je da prodaje seks u poznim godinama kao rezultat ove nove vrste siromaštva u starijem dobu - navodi doktorka Li Ho-Sun, koja je možda jedini istraživač koji je detaljno proučavao ovaj fenomen.

Jedna od žena koju je doktorka Li intervjuisala okrenula se prvi put prostituciji kada je imala 68 godina. Oko 400 žena radi u parku, objašnjava doktorka, i sve one su kao djeca učene da su poštovanje i čast vrednije od bilo čega.

- Ja sam gladna, ne treba mi poštovanje i čast. Jedino što želim su tri obroka dnevno - opisuje Li stav jedne bakus dame sa kojom je razgovarala.

Policija, koja redovno patrolira ovim područjem ali rijetko hapsi, nezvanično tvrdi da ovaj problem nikada neće biti riješen policijskim slamanjem i da stariji građani trebaju odušak za stres i seksualnu želju, te da mora biti promijenjena ukupna politika prema njima.

Međutim, službe koje sprovode zakon nisu jedini problem. U torbama koje žene nose nalazi i stvar koja može uzrokovati potencijalnu epidemiju - specijalna injekcija koja pomaže starijim muškarcima da postignu erekciju i koja se direktno ubrizgava u venu. Doktorka Li je potvrdila da oni igle nakon korišćenja ne bacaju nego ih opet koriste, pa čak i do 20 puta.

Ljubavni motel

Unutar prljavih ulica centralnog dijela Seula nalazi se mjesto na kojem se završavaju dogovori u parku - "ljubavni motel" sa sivim sobama koje su jeftine za iznajmljivanje. U njima je veliki krevet, koji zauzima veći dio prostora, sa svojim tankim dušecima i jednim jastukom. Na zaglavlju kreveta stoji naljepnica - za hotelsku službu pritisnite nulu, za pornografiju pritisnite tri, a za električno ćebe imate utičnicu sa donje strane kreveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana