Starci koji ne žele u penziju

www.nytimes.com
Starci koji ne žele u penziju

Za mnoge ljude odlazak u penziju znači odmor i odmaranje od užurbanog života koji su ranije imali. Ali postoje ljudi u osamdesetim i devedesetim godinama života koji i u poznim godinama nastavljaju da stvaraju i koje ne žive na staroj slavi.

 Šta je to što ih tjera da i u poznim godinama žele da otkrivaju svijet oko sebe ili stvaraju nešto novo? Najbolji odgovor za to je dao japanski umjetnik Hokusai, koji je u 75. godini napravio svoju poznatu sliku "Sto pogleda na planinu Fudži".

- Od kada sam imao šest godina imam maniju da crtam sve vrste objekata. Sa 50 godina sam već napravio bezbroj crteža ali sve ono što sam napravio prije 70. godine ne vrijedi pominjati. Tek sam u 73. godini počeo shvatiti pravu prirodu stvari, životinje i travu, ptice i drveće - kazao je on.

Jedan od najpoznatijih investitora svijeta Bun Pikens ima 86 godina i ne smatra sebe mnogo starim.

- Idem na posao kao što sam išao prije 20, 30, 40 godina. Imam isto radno vrijeme i uopšte nisam usporio - kaže Pikens koji se nalazi na čelu investicionog fonda BP Kapital i čije lično bogatstvo prelazi milijardu dolara. Takođe dodaje da iz kancelarije planira da izađe jedino u sanduku.

Isti tempo života ima i Karmen Herera koja je svoju prvu sliku prodala kada je imala 89 godina. Danas se njena djela nalaze u stalnoj postavci poznatog njujorškog Muzeja moderne umjetnosti. Ova starica od 99 godina počela je da slika krajem četrdesetih godina u Parizu i sarađivala je sa poznatim salonom "Realite Nuvel".

- Slikala sam jer sam morala. Imala sam toliko ideja da sam ih jednostavno morala staviti na platno. Moja ljubav prema crtanju pravih linija održava me u životu - komentariše Karmen decenije kada nije prodala nijednu sliku. Ona nikada nije bila "kisela" i uvijek je drugima željela dobro.

- Mislila sam da je tržište možda korumpirano. Kada sam prodala prvu sliku, rekla sam sebi "zaboga, bilo je i vrijeme" - rekla je ona.

Režiser Frederik Vajsman ima interesantan savjet za mlade režisere - oženite se bogatom ženom. Starac od 84 godine Vajsman kaže da mu je najgori dio karijere bilo sakupljanje novca za pravljenje filmova. On i danas pravi filmove i uopšte ne misli o svojim godinama. Potpuno negiram svoje godine što mislim da je veoma korisno. Naravno da se sa vremena na vrijeme osvrnem na godine ali ne obazirem se mnogo. Volim da radim intenzivno na mojim projektima - kaže Vjasman čiji je dokumentarac "Nacionalna galerija" ove godine prikazana u Kanu.

Džinet Bedard je svoj prvi maraton istrčala u 69 godini.

- Kada trčim ne slušam muziku ili trčim sa nekim. Razmišljam o prošlosti, mom djetinjstvu u Francuskoj, o bivšem poslu. O svemu pomalo - kaže Bedardova koja još uvijek trči u svojoj 81. godini. Ona kaže da će trčati "dok god je sudbina ne odnese". Ovog mjeseca je osvojila trofej u polumaratonu u njujorškom Central parku na kojem je bilo napisano "Za trkače od 80 do 99 godina".

- Pomislila sam da imam još dvadesetak godina da trčim. Sigurno ću osvajati prva mjesta jer jednostavno neće biti ostalih takmičara u mojoj grupi - kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana