Staljin i Lenjin šetaju Moskvom

Priredio: Boris Đurić
Staljin i Lenjin šetaju Moskvom

Moskva - Na ulicama Moskve u posljednjih nekoliko godina mogu veliku pažnju privlače likovi koji nevjerovatno podsjećaju na predsjednika Vladimira Putina, ali i brojne istorijske ličnosti, kao što su Josif Staljin, Vladimir Lenjinin i car Nikolaj Drugi.

Igor Gorbunov izuzetno liči na Lenjina i često se može vidjeti u blizini trga Manjež. Na istom mjestu radi i Latifa Valiev koji je imitator Staljina. Svi oni zarađuju za život tako što naplaćuju turistima da se slikaju sa njima.

U blizini Crvenog trga može se vidjeti i Anatolij Koklenkov koji takođe imitira Lenjina.

- Ranije sam živio u Taškentu gdje sam diplomirao filologiju ali sam za život zarađivao na različite načine - kao građevinac i radnik na održavanju dvorane za klizanje - priča Koklenkov.

Nakon deset godina rada Koklenkov je odlučio da pusti bradu da bi ga jedan prijatelj, sa kojim je otišao na kafu, u šali pitao da nije počeo možda raditi za Lenjina.

Koklenkovu nije bilo jasno zašto mu je prijatelj to rekao ali kada je otišao kući pogledao se u ogledalo odjednom mu je sinulo u glavi da liči na sovjetskog vođu. Odmah je počeo puštati brkove i prosto je zaboravio svoje lično ime.

- Nema više Anatolija već samo Lenjin, Lenjin i Lenjin - kaže imitator. Kada je otišao na takmičenje dvojnika u Moskvu primijetio je da ljudi na ulici žele da se slikaju sa njim dok su mu davali nešto novca za to. Iako se kasnije vratio u Taškent, Koklenkov se na poziv Hitlera, drugara imitatora kojeg je upoznao na takmičenju, vratio u Moskvu gdje je počeo solidno zarađivati.

Poznato je da je Staljin imao najmanje sedam dvojnika koji su mu pomagali da izbjegne potencijalne atentate uperene na sovjetskog vođu. Prvi njegov poznati dvojnik bio je neobrazovani seljak sa sjevernog Kavkaza poznat kao Rašid. Drugi poznati dvojnik je bio ukrajinski knjigovođa Jevsej Lubickoj, koga su sovjetski agenti bukvalno kidnapovali ne dajući mu ni da se oprosti sa porodicom. Takođe, je poznat i njegov dvojnik Boris Airapetov. Čak se prije nekoliko godina bila pojavila vijest da je na Crvenom trgu sahranjen dvojnik Avtandil Džalagonija, a ne pravi Staljin.

Svađe imitatora

I dok svi vole da vide imitatore na ulicama Moskve, odnosi među njima nisu uvijek sjajni. Tako je u julu ove godine između Valieva i Gorbunova došlo do koškanja i prepirke u stanici metroa Ohotniji nakon što je Valiev optužio imitatora Lenjina da radi sa drugim imitatorima Staljina. Ruski mediji su njihovu prepirku u šali nazvali najvećim sukobom lidera u 21. vijeku". Lenjin je rekao da ga je Staljin udario tri puta kišobranom po leđima nakon kraće prepirke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana