Šta žene vide u predsjedniku Francuske?

Tanjug
Šta žene vide u predsjedniku Francuske?

Francuski predsjednik Fransoa Oland stiže u utorak u posjetu Sjedinjenim Državama, a američke medije već danima "muče" pitanja srca, a ne bilateralnih odnosa.

Od "velikog pitanja" da li će Fransoa Oland na predsjedničku večeru kod Baraka Obame doći sam - uzgred odgovor je da, doći će sam - do pitanja: šta žene uopšte vide u Fransoa Olandu?

"Šta, za ime svijeta, žene vide u njemu", pita se komentator "Blumberga", precizirajući da je riječ "o niskom čovjeku sa stomačićem", kako ga opisuju i francuski novinari: "Na svom skuteru, izgleda kao profesor sociologije... pa zašto onda njegove seksualne ludorije nastavljaju da fasciniraju intelektualnu elitu u Francuskoj i šire?"

Partnerka mu je bila socijalistkinja Segolen Rojal, majka njegovo četvoro djece - iako se nikad nisu vjenčali. Zatim, Valeri Trirvajler, politička novinarka. Nikad se nisu vjenčali. I, sada, glumica Žili Gaje: afera je obijelodanjena kad je predsjednik na skuteru opažen ispred njenog stana...

"Saznali smo da, kad je reijč o ženama 'le predsjednika', nije sve u seksu, ili nije samo u seksu. Ono što izdvaja Olandove afere je - klasa", navodi "Blumberg", primjećujući da je riječ o suštinskoj razlici u odnosu na afere američkih političara, kojima su "glave došle" prostitutke, žene "sumnjivog porijekla", studentkinje na praksi u Bijeloj kući...

"Oland nije 'klijent broj 9'. Njegove družbenice zrače šikom."

I - nije riječ samo o Olandu, tu su i njegovi prethodnici.

Nikola Sarkozi oženio je glamuroznu manekenku Karlu Bruni, poslije razvoda od (takođe) glamurozne (druge) žene. Razonoda Žaka Širaka je, navodi "Blumberg", javna tajna.

Fransoa Miteran je sa ljubavnicom u tajnosti dobio i dijete. Teško je naći kralja iz linije Lujeva koji nije igrao vanbračne igrice. Luj III je, u trećoj godini svoje vladavine u devetom vijeku, poginuo kad je pao sa konja (danas bi bio skuter) - jureći djevojku... Doduše, nije bio oženjen...

Kad je riječ o seksu, Francuzi se razlikuju od svih drugih. Zato im ne smeta sama preljuba. U slučaju Olanda, smeta im što predsjednik aktuelni ljubavni trougao nije "izveo" otmenije.

"Ja, predsjednik republike, postaraću se da moje ponašanje bude za primjer u svakom trenutku", rekao je kad je na izborima pobjedio Sarkozija.

Sarkozi danas ocijenjuje Olandovo ponašanje kao "smiješno". Jedna Olandova sugrađanka u nedavnoj izjavi za "Njujork tajms" ocijenjuje da Oland "čini da svi Francuzi izgledaju kao idioti".

U očekivanju dugo najavljivanog sastanka sa papom Franjom, francuski "Mond" objavio je karikaturu na kojoj Oland stiže kod pape na skuteru, sa dvije ženske na zadnjem sjedištu.

"Ko sam ja da sudim", pita se na karikaturi papa. Ipak, usmjeravanje pažnje na predsjednikov privatni život nije tako loše za Olanda. Čak 77 odsto Francuza smatra da je ljubavna afera privatna stvar i protiv su "povlačenja po medijima".

Oland čak bilježi rast rejtinga, posebno u ženskom biračkom tokelu, otkad je preljuba obokelodanjena, navodi "Blumberg" i zaključuje: "Muškarci koji se nedolično ponašaju su, izgleda, seksi."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana