Šta se krije iza postavljanja guma na trup krila ruskih bombardera?

GS
Foto: Forbes

Bauk, bauk automobislkih guma na ruskim strateškim bombarderima kruži internetom i medijima. O tome diskutuju skoro svi, nema ko nije to spomenuo i zašto to rade Rusi, piše TV Front.

Naravno bilo je i podsmeha, da su glupi, lenji i nesposobni da ne mogu da zaštite strateške bombardere u bazi Engeljs -2 u Saratovskoj oblasti, kao i u bazi Olenja na sjeveru Rusije u Murmanskoj oblasati.

Čak se i čuveni CNN pozabavio analizom snimaka koje je načinila privatna kompanija MAXAR, koja inače od samih početaka rata u Ukrajini obavezno analizira stanje rukih aviona i helikoptera na vojnim aerodromima u Rusiji.

I kao što to biva oni koji zapstupaju Zapadnu i proukrajinsku stranu odmah su krenuli da se spredaju, izvrću ruglu, iako niko od njih nije dao valjano objašnjenje ili argumenat za ovu priču.

CNN koji se bavio ovom pričom ukazao je u svom tekstu da su Rusi počeli automobilskim gumama da pokrivaju svoje strateške bombardere, kako bi ih zaštitili od udara ukrajinskih bespilotnih letelica prilikom napada na ruske vojne aerodrome.

Tako su odmah poslije žestokih napada na Pskovsku oblast dronovima kada su uništena četiri velika transportna aviona , navnodn o pojavile i gume na strateškim bombarderima Tu-95.

Na slikama koje je objavio MAXAR, a koji su nastali u bazi Engeljs -2 u Saratovskoj oblasti prikazuju dva strateška bombardera TU-95 da automobilskim gumama na vrhu aviona. U pitanju je pet bombardera TU-95MS i tri mlazna Tu-160 sa gumama postavljenim oko gornjeg trupa. Rusija inače ima operativno 55 letelica TU-95MS koliko ruska strateška avijacija trenutno ima tih letelica u operativnoj upotrebi i 16 TU-160, prenosi Kurir

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana