Šta je ostalo na jelovniku ruskih restorana?

Tanja Šikanjić
Šta je ostalo na jelovniku ruskih restorana?

Nakon restrikcija koje je Moskva uvela na evropske prehrambene proizvode, Rusi će morati da se navikavaju na drugačiju ishranu.

Vlasnici restorana u Rusiji, lanci supermarketa i proizvođači hrane su primorani da traže alternativne snabdjevače i pripremaju se za nestašice kakve su postojale za vrijeme Sovjetskog Saveza.

Trgovinske restrikcije kojim je Rusija uzvratila na američke i evropske sankcije nametnute zbog akcija Rusije u Ukrajini - naudile su poljoprivrednicima na Zapadu, kojima je Rusija daleko najveći kupac. Međutim, one će takođe pogoditi i ruske potrošače, izolujući ih od svjetske trgovine u mjeri koja je nezapamćena u posljednje dvije decenije.

Kremasti francuski sirevi, australijske šnicle i rižoto sa plodovima mora nisu više u jelovnicima restorana nakon zabrane uvoza svake vrste ribe, mesa i mliječnih proizvoda.

- Cijene će skočiti, a određena hrana će prosto nestati. Daćemo sve od sebe da preživimo... ne znam kako neki restorani i kafići mogu uopšte da postoje u ovakvim okolnostima - kazao je Aleksej Papeni, čiji je lokal "Djeca raja", nazvan po francuskom filmskom klasiku, sa prosječnim cijenama bio pun u srijedu veče.

Bogateći se dok je ekonomija jačala, zahvaljujući bogatim energetskim rezervama, Rusi su od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine uživali u bogatoj ponudi hrane i jeli su sa apetitom generacije koja je još pamtila vremena kada su izlozi u prodavnicama bili prazni kao i ulice nakon zalaska sunca. Suši je naročito popularan širom zemlje, a čak je i na jelovnicima brojnih italijanskih i francuskih restorana.

Međutim sada se može desiti da će Rusi morati da nauče da žive bez njega. "Rosinter", jedan od najvećih ruskih lanaca restorana, koji širom zemlje ima suši lokale, saopštio je da je više od 50 odsto hrane koju služe uvezeno. Rukovodstvo očekuje da sankcije dodatno pogoršaju poslovnu situaciju, koja je ionako u lošem stanju, nakon što je politička nestabilnost gurnula ekonomiju u recesiju.

- Situacija je prilično teška. Očekuje nas dosta posla u smislu izmjene menija i postavljanja novih cijena - kazala je portparol "Rosintera" Elena Mazur.

Jedan od vlasnika suši štandova je bio konkretniji.

- Ne postoji ruski losos. Efekat sankcija je na Zapadu već opipljiv. Evropske firme koje se bave proizvodnjom mliječnih proizvoda zaustavile su proizvodnju sira i putera za Rusiju, a očekuje se da će cijene norveškog lososa pasti za deset odsto ove sedmice. Međutim, eksperti kažu da će i ruski potrošači pretrpjeti finansijski udarac, budući da će uvoz iz SAD i EU postepeno zamijeniti skuplji proizvodi iz drugih zemalja.

Gubitak stranih specijaliteta će najviše pogoditi rusku srednju klasu.

Jedan restoran u Jekaterinburgu je već ponudio specijalni "sankcionisani jelovnik" sa isključivo ruskim jelima.

- Drago mi je da više nismo maltretirani dječak. Bilo je krajnje vrijeme. Neće biti ostriga, ali snaći ćemo se. Živjećemo i bez toga - kazao je vlasnik restorana Andrej Delos.

I mada se ruski farmeri nadaju da će profitirati iz gubitka zapadnih izvoznika, drugi u prehrambenoj industriji su skeptični povodom toga da lokalni proizvođači mogu popuniti prazninu.

Neki ističu koliko je trebalo ruskoj farmerskoj industriji da se oporavi od haotičnih godina siromaštva, nakon pada sovjetskog sistema, kada je stoka masovno išla u klanice zbog nedostatka stočne hrane.

- Da biste proizveli toliko mlijeka prvo morate da odgojite kravu. Bez obzira na to koliko se molite, teletu su potrebne tri godine da poraste - kazao je Pavel Grudinin, direktor jedne državne farme. Ipak, drugi su optimisti. Upravnik farme Viktor Zubenko je zadovoljan zbog prilike da proda više svojih proizvoda.

- Ne mogu reći da smo ove sankcije očekivali, ali smo im se nadali - kazao je Zubenko, stojeći pored nepreglednog polja krompira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana