Šta donosi porast nivoa Tihog okeana

GS
Šta donosi porast nivoa Tihog okeana

ŽENEVA - Porast nivoa Tihog okeana prelazi globalni prosjek, što ugrožava pojedine ostrvske države, pokazuje izvještaj Svjetske meteorološke organizacije (SMO).

U izvještaju je navedeno da nivo vode raste jer visoke temperature izazvane kontinuiranim sagorijevanjem fosilnih goriva tope lednike, prenosi Rojters.

- Ljudske aktivnosti su oslabile kapacitet okeana da nas održi i zaštiti, i podizanjem nivoa okean postaje rastuća prijetnja, izjavila je generalna sekretarka SMO Selest Saulo.

Porast nivoa okeana već je doveo do povećanja učestalosti poplava, koje su posebno česte na ostrvima kao što su Kukova ostrva i Francuska Polinezija.

Oko 34 prirodne nepogode poput oluja i poplava prijavljene su u pacifičkom regionu 2023. godine, što je rezultiralo sa više od 200 smrtnih slučajeva, navodi se u izvještaju SMO i dodaje da samo trećina malih ostrvskih država ima sisteme ranog upozoravanja.

Saulo je navela da je uticaj porasta nivoa vode na pacifička ostrva nesrazmjerno visok, jer je njihova prosječna nadmorska visina samo metar ili dva iznad nivoa mora.

Ministar inostarnih poslova Tuvalua, države u Okeaniji, je 2021. godine održao govor na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija dok je stajao do koljena u morskoj vodi, kako bi podigao svijest o opasnostima klimatskih promjena, prenosi Tanjug.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana