Španski umjetnik bez granica: Građevine pretvara u djela arhitektonske fikcije

GS
Španski umjetnik bez granica: Građevine pretvara u djela arhitektonske fikcije

Arhitekti su ponekad ograničeni inžinjeringom.

Zauzvrat, inžinjeri su limitirani granicama fizike. Stoga je možda svijet virtualne umjetnosti najbolji za pomjeranje granica arhitektonske mašte.

Nova vrsta digitalnih umjetnika sada kombinuje fotografiju sa tehnikama manipulacije kako bi savijali, uvijali i iskrivljavali građevine po svojoj volji, piše CNN.

Njihove iluzije izgledaju nadrealno, ali svejedno su usko povezane sa futurističkiom pogledima na arhitekturu. Očekuje li nas možda nešto slično u budućnosti?

Španski umjetnik i fotograf Viktor Enrih počeo je transformisati fotografije građevina prilikom putovanja u latvijsku prijestolnicu Rigu. Tako je nastala prva fotografija iz njegovog serijala pod nazivom “Portreti grada” na kojoj je Enrih jedan od gradskih mostova razvukao prema nebu pod uglom od 90 stepeni.
Na ostalim fotografijama Španac je izvijao blokove, balkone, ulice te stvarao nevjerovatno visoke tornjeve.

Nakon što je radio više od deset godina kao vizualizator za arhitektonske firme u Barceloni, Enrih je već bio upoznat sa softverom za 3D modeliranje kojim se koristio za uređivanje njegovih slika.

“Mislio sam da je vrijeme da počnem koristiti tehnike koje sam naučio, ali na ulici. Prestao sam sa svojim poslom i počeo sam eksperimentisati sa istim alatima, bez ikakvog određenog cilja osim da istražim mogućnosti”, kazao je Enrih čije fotografije su do sada obišle cijeli svijet.

Za modeliranje samo jedne fotografije Enrihu su potrebne tri sedmice, iako je na fotografiji jednog hotela u Minhenu, koja se sastoji od 88 različitih oblika, radio čak osam mjeseci.

Govoreći o arhitektonskoj fikciji kao novom stillu, umjetnik iz Brisela Havijer Delory ističe da ovakvi umjetnički pristupi arhitekturu čine popularnijom kod novajlija.

“Posljednjih godina prilično je mnogo umjetnika koji rade na slikama arhitekture koristeći se računarskim alatima”, kaže Delory.

Iako Enrih često zna isprovocirati javnost svojim fotografijama, kao s onom kada je prikazao Bijelu kuću u čvrstom zlatu sa velikim natpisom “Tramp” u stilu Brodveja, njegova umjetnost oduševljava ljude.

“Možda ono što pokušavam učiniti jeste da pozovem ljude da se zabavljaju sa mnom, da pozovem ljude u svoj svijet”, poručio je Enrih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana