Šokantna ispovjiest djevojčice koja se udala s 13 godina

Agencije
Šokantna ispovjiest djevojčice koja se udala s 13 godina

Užasna statistika Svetske zdravstvene organizacije kaže da je čak 14,2 miliona djevojčica ispod 15 godina primorano ili izmanipulisano da stupi u brak.

Mines iz afričke države Malavi živjela je u teškom siromaštvu sa bakom, a onda je upoznala upoznala čovjeka koji joj je obećao bolji život

"To se desilo kada sam imala samo 13 godina. Moj prijateljica je tada već bila udata, pa su i na mene vršili pritisak", počinje svoju ispovijest danas petnaestogodišnja djevojčica.

Iako zvuči neshvatljivo, Mines je dobrovoljno pristala da se uda za čovjeka koji je mogao da joj bude deda.

Nažalost, ona nije usamljen slučaj. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije čak 14,2 miliona djevojčica ispod 15 godina na neki način je primorano je da stupi u brak. Najviše ovakvih slučajeva dešava se u Indiji, na Bliskom istoku, kao i u većem dijelu Afrike posebno u Nigeriji, Centralnoafričkoj Republici i Malaviju.

Posljedice ovih događaja su užasne. Osim nemogućnosti za daljim školovanjem i uskraćivanjem djetinjstva, djevojčice trpe traumatična seksualna iskustva i često su izložena zlostavljanju, a izgledi za boljim životom sve su manji.

Štaviše, vodeći uzrok smrti djevojaka između 15 i 19 godina u ovim zemljama su komplikacije na porođaju.

"Slučaj djevojčica koje stupaju u brak predstavlja nevjerovatno kršenje ljudskih prava i uskraćivanje njihovog prava na obrazovanje, zdravlje i dalji prosperitet", kaže Babatunde Osotimejn, jedan od predstavnika Ujedinjenih Nacija – "Djevojčice koje se udaju do 15. godine nikada neće moći da ostvare svoje potencijale"

Za Mines koja je živjela u siromaštvu sa svojom bakom život u braku, pa i sa samo 13 godina zvučao je kao ulaznica za bolji život. Jednog dana joj je prišao stariji čovjek koji ju je ubeđivao da se vejnčaju i obećavao bolji život, kao i to da nikada više neće biti gladna.

Ipak, život u braku nije bio onakav kakav je očekivala. Ne samo da je njen suprug bio alkoholičar, već je skrivao novac pa je njegova mlada nevjesta i dalje ostajala gladna. On joj nije dozvoljavao da se vrati kod bake.

"Žalim zbog onoga što sam učinila. Želja mi je bila da nastavim s obrazovanjem, ali tada sam zaista bila nemoćna i nije bilo nikoga da me podrži. Vratila sam se u školu i razgovarala sa učiteljicom koja me je posavjetovala da pomoć potražim u jednoj od organizacija za zaštitu djece", priča ona.

Užasnuti Minesinim godinama i pričom radnici organizacije Child Protection Commitee pomogli su Minesi da napusti supruga tako što su jedan dan došli kod nje i saopštili joj da je položila sve ispite, te da je odabrana za upis u jednu od najboljih škola u regionu. Obećali su da će joj platiti jedan dio školovanja.

"Tako sam odlučila da pobjegnem dok muž nije bio kod kuće. Bila sam uplašena da će me tražiti, ali ga nikada više nisam vidjela"

Budući da Minesa nije usamljen slučaj lokalne vođe su predložile nova pravila u pokušaju da smanje broj djevojčica koje stupaju u brak i podstaknu ih na obrazovanje.

"U prošlosti nam je sopstvena kultura nalagala da godine djevojčica uopšte nisu bitne za stupanje u brak. Djevojčice su se smatrale blagom. Ako je djevojčica rođena u porodici otac se smatrao bogatim čovekom", objašnjava Makson Makaboko, lider provincije Karonga u Malaviju.

Dok mnoga djeca trpe nepopravljivu štetu ova priča za Minesu ima srećan kraj. Vratila se u školu i raduje se novim izazovima, a kaže da joj je san da postane računovođa.

"Dvije moje vršnjakinje su planirale da se udaju, ali sam im ispirčala svoju priču koja ih je šokirala pa su odustale", zaključuje Minesa.

Na ovu temu snimljen je i film "Tall as the Baobab Tree" koji je osvojio brojne nagrade na filmskim festivalima širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana