Sofija – grad koji ne stari

Jelena Bjelica
Sofija – grad koji ne stari

Sofija je najveći grad u Bugarskoj i jedan od antičkih gradova Evrope. Sa svojom arhitekturom i urbanim načinom života, predstavlja tipičnu evropsku prijestonicu.

Tokom svog viševjekovnog postojanja grad se stalno razvijao, a svaki period njegove istorije ostavio je tragove. Sinteza toga je osnovni moto glavnog grada Bugarske: "Stalno rasti – nikad ne ostari".

SOFIJA SADRŽI VIŠE od 250 arhitektonskih, arheoloških i istorijskih znamenitosti.

Crkva Aleksandra Nevskog je sjedište bugarskog patrijarha, ali i najljepši i najveličanstveniji simbol glavnog grada Bugarske.

Vjernici koji dolaze u Sofiju, kao i sami građani, ne propuštaju posjetu Hramu Svetog Nikolaja Taumaturge, poznatog kao Ruska crkva, da bi se poklonili grobu vladike Serafima i ostavili poruku za molitvu, nadajući se da će im on pomoći u oporavku.

Sa druge strane gradske skupštine  nalazi se manji trg na kome dominira statua konjanika, dok se drugi trg po značaju u ovom gradu nalazi preko puta Parlamenta i Vlade Republike Bugarske i na njemu dominira statua svete Sofije.

Sofija svoj razvoj u velikoj mjeri duguje tome što se nalazi u centru Balkana.

ARHEOLOŠKIM ISTRAŽIVANjIMA otkriveni su dijelovi glavne i sporednih ulica i autentični dijelovi drevnih putanja, koje se i danas vide. U podvožnjaku između zgrada Predsjedništva i Vijeća ministara možete šetati originalnom površinom iz 6. vijeka.

Krajem 19. vijeka je arhitektonski izgled Sofije značajno promijenjen. Sagrađen je veliki broj javnih i stambenih zgrada - Kraljevski dvor, Vojni klub, Narodna skupština... prema planovima evropskih arhitekata, koji su pratili osnovne arhitektonske ideje i trendove modernog doba.

TOKOM 20. VIJEKA JE IZGLED Sofije bio pod uticajem Evrope, koja je uticala na projekte mnogih bugarskih arhitekata, školovanih na najprestižnijim fakultetima Evrope. Jedinstveni i najbolji primjeri su Glavna pijaca, Ljekovita kupatila Sofije, Dvor, Univerzitet, Narodno pozorište, Narodna biblioteka, Narodna banka i druge. Sofija ima 16 univerziteta, a u gradu su smještene i druge važne obrazovne i naučne institucije, kao što su Bugarska akademija nauka i Nacionalna biblioteka "Sveti Ćirilo i Metodije".

Istorija

U posljednjem milenijumu prije nove ere tračko pleme Serdi naselilo je područje današnje Sofije i nazvalo svoj grad Serdonpolis ili Serdica. Drevni grad je postojao na mjestu današnjeg centra Sofije, u blizini obilnih ljekovitih toplih izvora. Arheološki nalazi pokazuju da je grad Serdonpolis imao pravu mrežu ulica i naselja – u današnjoj Sofiji – dok je centralno utvrđenje bilo na najvišem položaju doline. U 1. vijeku prije nove ere rimske legije osvojile su ovo područje. Tokom tri vijeka Serdica je postala lijep, dobro planiran i bogat grad, sa mnoštvom javnih prijatnih mesta.

*****

Veliki broj džeparoša

Predgrađe prilično oronulo

*****

USLUGE                                               CIJENE

Smještaj                                              od 20 KM

Ručak u restoranu                              od 10 KM

Kafa                                                      od 1 KM

Sok                                                         od 2 KM

Brza hrana                                           od 2 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana