Snimljena luksuzna jahta Kim Džong-una: Olimpijski bazen, tobogani, dvospratni salon...

Tanjug
Snimljena luksuzna jahta Kim Džong-una: Olimpijski bazen, tobogani, dvospratni salon...

PJONGJANG - Najveća luksuzna jahta u vlasništvu sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una, koja sadrži olimpijski bazen, dva tobogana i dvospratni salon, isplovila je iz luke u gradu Vonsan, pokazuju satelitski snimci.

Kako prenosi Radio "Free Asia", nije poznato da li se Kim ili njegova porodica nalaze na jahti, koju su sateliti slikali krajem juna i početkom ovog mjeseca.

Osim toga, sjevernokorejski lider posjeduje još tri jahte, dužine 50, 55 i 60 metara.

Ovi brodovi su nabavljeni 1990-ih, za vrijeme vladavine njegovog oca i prethodnika Kim Džong Ila, prije nego što su uvedene sankcije Sjevernoj Koreji.

Sankcije, donijete nakon prvog nuklearnog testa Sjeverne Koreje 2006. godine, imaju za cilj da liše Pjongjang gotovine i resursa koji bi mogli da budu usmjereni u nuklearne i raketne programe. 

Takođe, sankcije treba da spriječe porodicu Kim i drugu sjevernokorejsku elitu da dođu do luksuzne robe.

Ipak, Kim Džong-un je nedavno uvezao luksuzne automobile, uključujući ruski "aurus senat" i njemački "mercedes-benz majbah".

''Problem sa međunarodnim sankcijama protiv Sjeverne Koreje je u tome što one utiču na cjelokupnu nacionalnu ekonomiju, ali ne utiču na višu klasu. Bogati uvoze onoliko luksuzne robe koliko žele koristeći razne agente ili pseudonime'', rekao je Brus Songhak Čang, istraživač na Južnokorejskom institutu za sigurnost i strategiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana