Snimci galije „San Hoze“ potkrepljuju tvrdnje istoričara da njeno blago vrijedi milijarde dolara

GS
Foto: Printskrin

Kolumbijski pomorski zvaničnici koji sprovode podvodna istraživanja davno potopljene španske galije „San Hoze“ otkrili su još dvije drevne olupine broda u blizini, objavio je predsjednik Ivan Duke.

Olupina španske galije „San Hoze“, za koju istoričari smatraju da je „Sveti gral“ pomorske arheologije i da nosi blago koje bi vrijedilo milijarde dolara, potonula je 1708. u blizini karipske luke Kartahena u Kolumbiji.

Izvlačenje olupine i njenog blaga bio je predmet višedecenijskih sudskih sporova.

Batiskaf na daljinsko upravljanje dospio je do dubine od 900 metara, i zabilježio jedinstvene snimke potopljenog blaga koje su novinarima na konferenciji za medije predstavili kolumbijski predsjednik Ivan Duke i pomorski zvaničnici.

Međutim, prilikom ovog zarona, podvodno vozilo je u blizini otkrilo još dve olupine – kolonijalni čamac i škunu za koju se smatra da je otprilike iz istog perioda kada je Kolumbija vodila rat za nezavisnost od Španije, prije nekih 200 godina.

„Sada imamo još dva otkrića u istoj oblasti, koja pokazuju druge mogućnosti za arheološka istraživanja“, rekao je komandant mornarice admiral Gabrijel Perez. „Dakle, posao tek počinje“.

Objavljeni snimci nude najdetaljniji uvid do sada o vrsti blaga koje se nalazilo na galiji „San Hoze“ – zlatne poluge, dukati, topove izrađene u Sevilji 1655. i netaknuti kineski servis posuđa, prenosi RTS.

Arheolozi iz mornarice i vlade rade na utvrđivanju porijekla blaga na osnovu natpisa, navode zvaničnici.

„Ideja je da se olupina obnovi i da se obezbijede održivi mehanizmi finansiranja za buduća istraživanja“, naveo je predsjednik Ivan Duke. „Na ovaj način štitimo blago, baštinu galije „San Hoze“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana