Smeće, mafija i političari podno Vezuva

Tanja Milaković
Smeće, mafija i političari podno Vezuva

Mnogi italijanski političari strepe jer je bivši mafijaški bos Antonio Iovine odlučio da sarađuje s istražiteljima i ispriča sve o "poslovima" sa zbrinjavanjem otpada, koje je mafija obavljala u sprezi sa političkom elitom.

Iovine je unutar "Kamore" bio poznat po nadimku "O'nino", dijete. On na prvi pogled izgleda kao oličenje nevinosti, ali utisak vara. Praktično nema teškog krivičnog djela koje on nije počinio, od ubistva pa sve do zagađenja okoline u velikim razmjerama.

Popis krivičnih djela koje je počinio je dug, a kazna toliko visoka da će iz zatvora, ako ikad, izaći tek u dubokoj starosti. Možda je i to bio razlog da "propjeva". O'nino sjedi u zatvoru najvišeg rizika još od 2010, ali je u maju odlučio da sarađuje s istražiteljima.

Naravno, tu nije samo riječ o njegovoj ličnoj priči i članstvu u "Kamori", kriminalnoj organizaciji čija je riječ u Napulju i regiji Kampanije već dugo gotovo zakon. Osim detalja o organizaciji koja djeluje gotovo u čitavom svijetu, istražitelje posebno zanima povezanost organizovanog kriminala s političarima.

Tu je upravo odličan primjer posao koji je "Kamora" vodila sa zbrinjavanjem otpada. Još od kraja devedesetih kriminalci su shvatili da se s otpadom može zaraditi mnogo novca, pogotovo sa zbrinjavanjem otrovnog otpada. Takav otpad nikad nije zbrinjavan drugačije nego kao "običan" pa su i opasne hemijske supstance masovno završavale na poljima i u jarcima Kampanije.

Tako je kriza s otpadom u Napulju 2008. bila i pravi dobitak na lutriji za kriminalce. Tog zadatka prihvatio se Mišele Zagaria, jedan od "bosova" "Kamore" s odličnim vezama s lokalnim političarima. Oni su željeli da što prije uklone otpad sa gradskih ulica, a mafijaši su bili spremni da rado "pomognu" političarima. Plaćen je mito odgovornima da bi se dobila narudžba uklanjanja otpada, koji je završio ko zna gdje. Mnogo od tog otpada je završilo na zemljištima koja su pripadala Zagariji, njegovoj rodbini ili partnerima, ali koja nikad nisu bila proglašena odlagalištima otpada.

Metod je bio i više nego jednostavan. Kriminalci su osnovali svoje preduzeće koje se javljalo na javne tendere. Ali "njihov" čovjek je bio u komisiji tako da je Zagariji redovno javljao kolike su ostale ponude i koliko treba tražiti da bi "pobijedio" na tenderu.

I tu nije bio kraj sprezi političara i kriminalaca jer je od početka svima bilo jasno da mafijaši ne pomišljaju da otpad zbrinu na primjeren i pravilan način. Tako je dobar dio tog otpada završavao u velikim plastičnim vrećama koje su ostavljene negdje u divljini i koje su, pod vrelim napuljskim suncem, smrdjele do neba.

To je i građane izvelo na ulice i pritisak javnosti je čak i tadašnju vladu Silvija Berluskonija doveo u nevolje. S obzirom na to da na jugu Italije nedostaje postrojenja za spaljivanje, neko vrijeme je takav otpad prevožen preko čitave Evrope u spalionice u Njemačkoj i Holandiji. Međutim, to je bilo skupo pa je objavljeno "privremeno rješenje iz nužde" gdje se jedno nezakonito odlagalište "privremeno" proglašava zakonitim.

Problem je što je to odlagalište usred prirodnog parka koji se prostire podno vulkana Vezuva i baš pod prozorom Mini Esposito koja uljudno svakog dana zaželi dobar dan "svom" vulkanu. Ali sada je između vulkana i njenog prozora i brdo smeća.

 - Mi ovdje živimo u harmoniji s vulkanom. On je ovdje mnogo duže nego što smo mi - objašnjava gospođa Esposito. Ona je domaćica i majka dvoje djece i pomirila se sa činjenicom da živi u podnožju aktivnog vulkana. Međutim, ona ne želi da živi u blizini gomile otpada u kojem su ko zna koji otrovi koji ugrožavaju život njene djece.

Zato je s ostalim ženama osnovala udruženje "Žene vulkana" u kojima je aktivna i Klaudija Ekhof. Ona je Njemica koju je ljubav dovela u Napulj, ali kad je sredinom osamdesetih s mužem došla da živi podno Vezuva, tada je čitavo područje izgledalo kao mali raj. I danas ponekad šeta s kćerkom kroz park prirode, ali stalno mora misliti koliko otrova uzima njena porodica iz tog smeća, kroz podvodne vode i u plodovima paprike i tikvica koje uzgaja u bašti.

Grupa je stekla mnogo neprijatelja među službenicima okruga Boskoreale. Pozvali su policiju da bi ih udaljili od zasjedanja opština jer one čine sve što mogu kako bi konačno bila zatvorena ova "privremena" deponija.

Svima je već odavno bilo jasno da, ako se počnu baviti zbrinjavanjem otpada, da će prije ili kasnije imati posla s "Kamorom". Mafijaški šef Antonio Iovine počeo je "pjevati", ali će očigledno još potrajati dok i lokalnim političarima koji su povezani s organizovanim kriminalom ne pokuca policija na vrata.

Mediji

Ni medije ne zanima aktivnost udruženih žena. Dok je smeće smrdjelo po ulicama Napulja, to je bilo u svim vijestima. Sada ništa ne smrdi, ali jedva da je ikome jasno da pravi otrov i opasnost i te kako prijeti. Tek povremeno se u medijima pojavljuju alarmantni podaci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana