Slučaj Elene, ljekara koja je u Italiji bila kućna pomoćnica

Srna
Slučaj Elene, ljekara koja je u Italiji bila kućna pomoćnica

RIM - Slučaj Elene, ljekara anesteziologa poreklom iz Ukrajine, koja je u italijanskoj Breši radila kao kućna pomoćnica na crno, pokrenula je priču o položaju stranaca koji tokom pandemije virusa korona rade u kućama dobrostojećih Italijana, a nisu prijavljeni.

Naime, list Unije osnovnih sindikata (USB) radnika objavio je u svom biletenu priču o Eleni, navodeći da se cijela porodica gde je žena radila na crno, bez dokumenata i bez odgovarajuće radne i legalne zaštite, zarazila koronom, a da je od njih virus prešao i na Elenu.

Ali za bolesnu Elenu poslodavaci se nisu brinuli, čak ni kada se njeno stanje dramatično pogoršalo i kada je bilo jasno da mora biti hospitalizovana i da joj je neophodna pomoć respiratora.

Na kraju snaga, Elena je napustila kuću poslodavaca tražeći pomoć, ali je, iznemogla, izgubila svest i pala na ulici. Hitna pomoć je došla na poziv slučajnih prolaznika.

U bolnici je Elena smještena u odjeljenje intenzivne nege, tri dana je bila bez svesti, a čim se malo pribrala, piše list, ispostavili su joj račun za liječenje.

“Jedna žena sama, bez porodice, koja je radila kao rob i plaćena manje od četiri evra na sat, koja se zarazila od ukućana za koje je radila, nakon što se oporavila, proglasena je ilegalnim migrantom i traže joj da plati troškove liječenja, iako italijanski ustav, član 32 garatuje besplatno lečenje svim bolesnima”, piše list.

Prema podacima Unije sindikata, osobe, najcešće stranici, koji rade u kućama su najteže pogođeni posledicama pandemije Kovida-19.

Ne samo zato što se i sami razboljevaju, već su prvi koji gube posao, a vlada nije donijela nijednu meru kojom bi radnicima koji čiste tuđe kuće ili čuvaju starije ljude, a ostaju bez posla ili su na prinudnom odmoru, olakšala položaj.

List navodi da USB svakodnevno dobija apele za pomoć i da Elenin slučaj, ma kako dramatičan, nije usamljen.

U Italiji prema procjenama oko 2 miliona osoba, uglavnom stranaca, a 90 odsto su žene, rade u porodicama.

Manje od polovine ima legalno regulisan status, a ostali, kao Elena, rade na crno.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana