Skoro 90 odsto svjetskih močvara degradirano

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Pokrajinski zavod za zaštitu prirode upozorio je da je u posljednja tri vijeka skoro 90 odsto svjetskih močvara degradirano i da močvare gubimo tri puta brže od šuma, te naveo da je od presudnog značaja podizanje nacionalne i globalne svijesti kako bismo preokrenuli njihov brzi gubitak i podstakli akcije za njihovo očuvanje i obnovu.

U saopštenju se, uoči Svjetskog dana vlažnih područja koje se obilježava sutra, ističe da su močvare izuzetno važni ekosistemi koji doprinose očuvanju biodiverziteta, ublažavanju klimatskih promena, predstavljaju rezervoare slatke vode i utiču na svjetsku ekonomiju.

Kako se napominje, vlažna područja predstavljaju centre biološke raznovrsnosti i staništa raznovrsne, specifične flore i faune.

Ona su od suštinskog značaja za opstanak retkih i ugroženih vrsta biljaka i životinja, poput ptica, riba, sisara, ali i za čovjeka, jer u mnogim aspektima neposredno utiču na njegov opstanak.

U Srbiji ima 11 Ramsarskih područja koja se prostiru na oko 130.525 hektara, a to su Obedska bara, Ludaško jezero, Carska bara - Stari Begej, Gornje Podunavlje, Slano Kopovo, Zasavica, Labudovo okno, Peštersko polje, Vlasina, Koviljsko petrovaradinski rit i Đerdap.

Đerdap je posljednje područje koje je upisano na Svjetsku listu međunarodno značajnih vlažnih područja u Srbiji 2020 godine.

U AP Vojvodini se nalazi čak osam Ramsarskih područja, a Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je, kako se navodi, izradio dokumentacionu osnovu za njihovu uspješnu nominaciju.

Zavod trenutno radi na pripremi dokumentacije za proglašenje još jednog novog ramstarskog područja, Okanj bare, dodaje se u saopštenju.

Sjvetski dan vlažnih područja obilježava se sutra u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju i zaštiti vodenih, močvarnih staništa.

Tema ovogodišnjeg Dana vlažnih područja je "Akcija za vlažna područja - za ljude i prirodu", kojom se naglašava važnost aktivnog pristupa zaštiti prirode u cilju očuvanja i održivog korišćenja močvara za ljude i planetarno zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana