Skinuta oznaka tajnosti sa Alžirskog rata nakon 75 godina

Srna
Foto: vikipedija

PARIZ -Francuska je otkrila arhive sudskih slučajeva i policijskih istraga u vezi sa ratom u Alžiru /1954-1962/, objavio je danas Službeni list Republike Francuske.

 "Ova uredba omogućava besplatnu distribuciju materijala državnih arhiva o predmetima koji se odnose na Alžirski rat u periodu od 1. novembra 1954. do 31. decembra 1966. godine i koji se čuvaju u nacionalnim arhivima", navodi se u poruci.

Ove arhive obuhvataju policijsku i vojnu građu, kao i dokumente francuskog Ministarstva spoljnih poslova. Arhiva je bila tajna 75 godina, a pristup su imala samo ovlašćena lica.

U martu 2021. godine, francuski predsjednik Emanuel Makron obećao je da će olakšati pristup povjerljivim arhivama u vezi sa ratom u Alžiru. Radilo se o dokumentima do 1971. klasifikovanim kao "tajna odbrana" i ona obuhvataju sve izuzetno osjetljive informacije koje se tiču francuske državne bezbjednosti.

Predsjednička administracija je napomenula da će procedura smanjiti vrijeme čekanja da istraživači dobiju pristup arhivi. Francuska je između 1954. i 1962. godine vodila rat protiv pokreta za nezavisnost u svojoj tadašnjoj koloniji Alžiru.

U tom ratu ubijene su stotine hiljada državljana Alžira, a vjeruje se da su francuske oružane snage koristile tehnike mučenja protiv Alžiraca.

Francuski građani bili su šokirani ratom i pokušali su da izvrše državni udar protiv tadašnjeg predsjednika Šarla de Gola, koji nije uspio. Alžir je stekao nezavisnost od Francuske 1962. godine. Alžirski rat i dalje je veoma osjetljiva tema u Francuskoj, navodi "Sputnjik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana