Sjeverna Teritorija u Australiji uvodi mjeru zatvaranja djece od 10 godina

GS
Foto: X.com

DARVIN - Sjeverna Teritorija u Australiji ponovo će uvesti mjeru zatvaranja djece stare 10 godina koja su počinila neko krivično djelo, a nakon što je vlada smanjila granicu krivične odgovornosti.

Ta odluka dolazi u trenutku pritiska da se starosna granica poveća sa 10 na 14 godina, u skladu sa preporukama drugih razvijenih zemalja i UN-a.
    
Prošle godine, Sjeverna Teritorija je prva u Australiji podigla granicu na 12 godina, ali nova vlada, koju vodi Državna liberalna partija, odlučila je da vrati starosnu granicu na 10 godina kako bi smanjila stopu kriminala kod mladih. 
    
Prema dostupnim podacima, Sjeverna Teritorija već zatvara djecu brže nego bilo koja druga jurisdikcija u Australiji, a gotovo sva zatvorena deca su Aboridžini, navodi britanski portal. 
    
Ove godine, serija nasilnih incidenata dovela je do uvođenja policijskog časa u gradu Alis Springs.
    
Premijerka Severne Teritorije Lia Finočiaro rekla je da je vlada dobila mandat na osnovu izbora i da će promena omogućiti sudovima da usmere mlade prestupnike na programe koji se bave uzrocima njihovog kriminalnog ponašanja. 
    
Kritičari, uključujući vođu opozicije Selenu Uibo, upozoravaju da rani kontakt sa pravosudnim sistemom povećava šanse za ponovnu delikvenciju.
    
Još uvijek nije određen datum kada će Zakon stupiti na snagu, a tokom rasprave o predlogu zakona, oko 100 ljudi je protestovalo ispred parlamenta, noseći transparente sa porukama protiv zatvaranja djece. 
    
Mnogi kritičari smatraju da je Zakon rasistički i da pogoršava već postojeću nejednakost.
    
Istraživanja pokazuju da zatvaranje djece dovodi do negativnih posledica po njihovo zdravlje, obrazovanje i zapošljavanje i predlažu da se novac uloži u podršku umjesto u zatvorske sisteme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana