Sjeverna Koreja obilježava dan osnivača države, Kimovog djeda

Tanjug
Sjeverna Koreja obilježava dan osnivača države, Kimovog djeda

PJONGJANG - Sjeverna Koreja danas obilježava 108 rođendan osnivača te države Kim Il Sunga, djede aktuelnog lidera Kim Džong Una.

Proslava, koja se u toj zemlji naziva i “Dan sunca” je glavna svečanost, koja se obično slavi uz fanfare, međutim, sjevernokorejski državni mediji prenjeli su da će proslava biti značajnije manja zbog aktuelne situacije, odnosno zbog pandemije virusa Kovida-19, prenosi japanska agencija Kjodo.

Kao i tokom ranijih proslava, građani i vojska položiće cvijeće na veliku statuu Kim Il Sunga i njegovog sina Kim Džong Ila koji je preminuo 2011. godine, a primjetno je da svi nose maske na licu.

Sjeverna Koreja tvrdi da na njenoj teritoriji nema još nijedne zaražene osobe, a po izbijanju epidemije u svijetu početkom godine, ta zemlja je zatvorila granice kako bi spriječila izbijanje infekcije.

Slično je uradila i 2003. godine kada je bila epidemija SARS-a i epidemije ebole u Zapadnoj Africi.

Sjevernu Koreju osnovao je Kim Il Sung 1948. godine uz pomoć Sovjetskog saveza, a nakon njegove smrti naslijedio ga je Kim Džong Il 1994. godine, otac aktuelnog lidera Kim Džong Una.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana