Sirijski grad Manbidž sjedište terorista iz cijelog svijeta

Priredio: Boris Đurić
Sirijski grad Manbidž sjedište terorista iz cijelog svijeta

Damask - Grad Manbidž na sjeveru Sirije prije početka rata imao je samo zatvor i veliki mlin za mljevenje žita, stranci u njega skoro da nisu ulazili, a sada je postao sjedište za džihadiste iz cijelog svijeta, među kojima prednjače Britanci pa je danas poznat i kao mali London.

Na pola sata vožnje od granice sa Turskom Manbidž je prvo stajalište za borce koji stižu iz Evrope i vremenom je postao naličje svetog rata za islamski kalifat.

Prošle godine u njemu je živjelo 100 Britanaca, dok je više od 700 prošlo kroz grad na putu ka sirijskim ratištima od 2011. godine do danas, od čega ih se polovina već vratila u Britaniju.

- U gradu žive džihadisti 30 različitih nacionalnosti. Najviše je Britanaca, zatim Nijemaca i Francuza, a potom Saudijaca i Alžiraca - rekao je jedan aktivista koji živi u Manbidžu i koji je sebi dao novo ime Husein Husein. Istakao je da je to sirijski grad u kojem ima najviše Evropljana. Zapadni džihadisti sa malom djecom odlaze u Mandžib, a ne u 80 kilometara udaljenu Raku, koja je de fakto glavni grad terorističke države, jer se smatra bezbjednijim i manje podložnim vazdušnim udarima.

Strani borci dobijaju male stanove u predgrađu grada i imaju poseban tretman od strane IS-a. Takođe imaju struju i vodu čitav dan, što nije slučaj sa ostalim stanovnicima. Žene u "malom Londonu" moraju pokrivati ruke i lice i ne smiju se miješati sa muškarcima u javnosti. Zapadnjačka odjeća je zabranjena, kao i puštanje muzike i pušenje.

Grad je nekada bio najliberalnije mjesto u čitavoj Siriji, ali ljudi sada nemaju slobode i postali su robovi IS-a, priča njegov bivši stanovnik Ali al-Katib.

- Stranci su došli i okupirali naš grad, govoreći nam šta možemo pričati, šta moramo nositi, šta možemo jesti. Naše žene nisu naviknute da budu ovako pokrivene, ali im se prijeti nasiljem ako to ne urade. Najbrutalniji su Britanci - dodao je Al-Katib.

Propagandni video

Prošle sedmice svijet je obišao propagandni video terorista Islamske države u kojem su prikazane prijetnje nevjernicima od strane četvorogodišnjeg Britanca Isa Dera koji sa majkom živi u Manbidžu, u koji su stigli iz jugoistočnog dijela Londona. Njegova majka Grejs Der je hrišćanka koja je prešla na islam i koja je otvoreno pričala kako želi da bude prva žena koja će pogubiti američkog ili britanskog zatvorenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana