Širi se panika zbog opasnih silikona

Ssandra Miletić
Širi se panika zbog opasnih silikona

Ministar zdravlja Belgije Loret Onkelinks savjetovala je u četvrtak Belgijanke koje su ugradile implantate za grudi francuske kompanije PIP (PolyImplantProtheses) za koje se ispostavilo da su defektni - da ih uklone.

Skandal sa opasnim silikonskim implantatima za ženske grudi tako se proširio do nevjerovatnih razmjera, jer su ranije i Njemačka, Francuska i Češka pozvale sve žene sa spornim implantatima da ih što prije odstrane, a panika je zavladala i u Velikoj Britaniji.

Afera sa silikonima počela je u decembru prošle godine kada se doznalo da više od 30 hiljada žena u Francuskoj ima umetke koji su opasni za zdravlje. Alarmiranje javnosti započeli su francuski hirurzi, nakon što su zapazili da PIP umeci propadaju mnogo brže nego oni ostali, a dalja istraga ustanovila je ozbiljne nepravilnosti u njihovoj izradi. Na pitanje istraživača o vrstama testova koji su proizvođači koristili za kontrolu gela, pokazalo se da testiranja uopšte nije bilo.

Procjenjuje se da je u svijetu ugrađeno više od 400.000 implantata za grudi koje je proizveo PIP. Iako su implantati nosili oznaku CE ("European Conformity"), koja garantuje da je proizvod u skladu sa evropskim standardima i koja je obavezna za sve proizvode koji se prodaju u Evropi, otkriveno je da je za njihovo punjenje korišćen industrijski silikonski gel, koji ne odgovara standardima. Gel koji se u njima nalazi pravljen je najvjerovatnije za - dušeke. Sporni silikonski jastučići podložni su pucanju, a supstance koje sadrže mogu da izazovu zapaljenja, pa čak i rak. Šesnaest žena koje imaju implantate PIP-a do sada je oboljelo od raka, međutim još uvek nije dokazano da su implantati glavni uzrok njihovog obolijevanja.

Prema saopštenju njemačkog Instituta za lijekove i medicinske proizvode, štetnim implantatima pogođene su i žene sa implantatima koji se zovu "TiBriz".

Prema informacijama njemačkog Saveznog instituta, opasna serija "TiBriz" implantata (TiBREEZE) u prodaji je bila od septembra 2003. do avgusta 2004. godine. Opasnost se do sada odnosila samo na implantate kompanija "Rofil" i PIP. One su proizvodile implantate sa jeftinim industrijskim silikonom, umjesto sa sedam puta skupljim - medicinskim silikonom.

Vlasti u Francuskoj su zabranile proizvodnju, prodaju i korišćenje PIP implantata. Državno zdravstveno osiguranje pokrenulo je tužbu protiv te kompanije pred Državnim tužilaštvom u Marselju zbog teške prevare.

PIP je optužen i za distribuciju neispravnih implantata za grudi za pedesetak hiljada žena u Velikoj Britaniji, a nedavno se pojavila informacija da je kontaminirani gel korišćen i u muškoj protetici, za operacije grudi i testisa. Nije poznat podatak koliko Britanaca ima implantate, ali plastični hirurzi kažu da su zbog niskih cijena PIP-ovi proizvodi sigurno bili atraktivni klinikama, pa su vjerovatno i korišćeni u operacijama. Bivši radnici PIP-a za francuske novine su izjavili da su i muškarci bili ciljana grupa potrošača, pa su za njih proizvođeni silikonski testisi i grudi.

Doznalo se i da su implantati navodno prodavani i pod drugim imenom, tako da bi još više žena moglo da bude ugroženo. Britanska vlada će uskoro odlučiti treba li da sve žene idu na uklanjanje i ko će operacije platiti. 

PIP implantati jedni su od najjeftinijih na tržištu i koristili su se masovno širom Evrope. Žene kojima su usađeni ovi umeci trebalo bi da budu pregledane ultrazvukom, da bi se ustanovila eventualna oštećenja. Zdravstvene službe strogo su upozorile hirurge da prestanu s korišćenjem ove vrste umetaka.

Italijanski tužioci u Torinu u decembru prošle godine pokrenuli su istragu protiv Žan-Kloda Masa, osnivača kompanije PIP, osumnjičenog za prodaju proizvoda opasnih po zdravlje, a on je nedavno i uhapšen, zatim uz kauciju od 100.000 evra pušten iz pritvora. Protiv njega je podignuta optužnica za nanošenje tjelesnih povreda. Mas se sumnjiči i da je organizovao insolventnost svoje firme, te da je njeno vlasništvo prebacio na članove porodice.

Kada će suđenje Masu početi, još uvijek se ne zna. Stručnjaci smatraju da bi ono moglo godinama da potraje. Samo je u Marselju protiv Masa 2.500 žena podiglo tužbu.

Preporuka

Navodeći da postoji "ogroman rizik od njihovog pucanja", Onkelinks je preporučila "uklanjanje implantata u razumnom roku, bez neke posebne hitnosti". Belgijske zdravstvene vlasti do sada ženama sa ugrađenim francuskim implantatima samo preporučivale da odu na kontrolu grudi i da, ako postoji bilo kakav znak curenja ili pucanja, zatraže od ljekara vađenje implantata. U Belgiji je ugrađeno najmanje 670 PIP implantata.

- Žene koje odbiju da im se izvade implantati treba da idu na pregled magnetnom rezonancom svakih šest mjeseci - rekla je Onkelinks, a taj savjet je dao i Vrhovni zdravstveni savjet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana