Širakovo nepce istančano, Oland obožava da jede

Tanja Milaković
Širakovo nepce istančano, Oland obožava da jede

Žak Širak je volio teleću glavu, Nikola Sarkozi je izbjegavao da jede sireve, dok aktuelni francuski predsjednik Fransoa Oland ne odbija ništa.

Otkrio je to Bernar Vosion, koji je dobro znao gastronomske sklonosti svih šest predsjednika za koje je kuvao tokom 40 godina rada u kuhinji Jelisejske palate.

Tokom karijere, bio je svjedok raznih kulinarskih promjena - od sosova koji su postajali sve laganiji, preko sireva koji su bivali izbačeni iz jelovnika, pa vraćeni, do tartufa i rakova koji se sve rjeđe poslužuju zbog štednje.

Uvijek diskretan, Vosion, koji danas odlazi u penziju, ima običaj da kaže da ne treba previše raspravljati o specifičnim ukusima pojedinih predsjednika.

- Nikad ne otkrivam koja su im jela omiljena, jer postoji opasnost da će im ona stalno biti servirana gdje god da se nađu. To je bio slučaj sa telećom glavom, koju je volio Žak Širak. Pripremio sam mu je svega dva ili tri puta jer su mu je stalno posluživali na drugim mjestima - objasnio je on.

Vosion je počeo da radi u Jelisejskoj palati 1974. godine, u vrijeme predsjednika Žorža Pompidua, kao pomoćnik glavnog kuvara. Prije toga je tri godine bio kuvar u ambasadi Velike Britanije u Parizu. Spremao je jela za ukupno šest francuskih predsjednika - Žorža Pompidua, Valerija Žiskar d'Estena, Fransoa Miterana, Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i Fransoa Olanda.

- Uvijek radite pod jakim pritiskom... U restoranu, kada se dogodi greška, obično se gost više nikada ne vraća. Ovdje bi od mene tražili da odem - kazao je Vosion. Dodao je da su vremenom jela koje je pripremao postajala sve laganija.

- Danas ima mnogo manje jela sa sosovima, a sami sosovi su laganiji. Kuva se na pari... Slijedimo opšti trend - naveo je on. Posljedice trenutne teške ekonomske situacije osjećaju se i u "predsjedničkoj" kuhinji - prenio je Tanjug.

- Više ne nabavljamo pojedine luksuzne proizvode poput tartufa i slatkovodnih rakova - objasnio je on.

Za predsjednike za koje je kuvao kaže da su svi bili gurmani, ali da je najistančanije nepce imao Žak Širak. Sarkozi je uvijek džogirao, pazio šta jede i izbjegavao sireve, dok za Fransoa Olanda navodi da "nema nešto što on ne voli".

- On jednostavno voli da jede - istakao je Vosion, koji, međutim, podvlači da je najvažnije voljeti rad "u pozadini".

- Naše nije da se ističemo. Mi smo uvijek u sjenci - napomenuo je on. Njemački kancelar Angela Merkel je, međutim, poslije jedne večere tražila da se sretne s njim kako bi mu čestitala. A prošle godine je upoznao američkog predsjednika Baraka Obamu kada je pozvan u Bijelu kuću kao član ekskluzivnog kluba "Šefova šefova", koji okuplja kuvare svjetskih lidera.

Vosion je svoj radni vijek proveo u kuhinji koja ima 500 kvadratnih metara i u kojoj se nalazi na stotine bakrenih šerpi, od kojih neke datiraju iz 19. vijeka i kralja Luja Filipa Drugog. Umijeće kuvanja je naučio od svoje majke, koja je takođe bila kuvarica, a posljednjih devet godina je nadgledao rad 20 radnika predsjednikove kuhinje. Svi radnici su muškarci, osim jedne žene koja pravi poslastice.

Uoči odlaska, Vosiona je posjetio predsjednik Oland i tom prilikom rekao da majstor kulinarstva nije bio samo glavni kuvar, već i eminentni član palate na Jelisejskim poljima. Posljednji radni dan poznati kuvar je proveo u spremanju krabe sa celerovim sosom, telećeg odreska sa gljivama i mekanog kolača sa malinama.

Vosiona će na čelu kuhinje Jelisejske palate zamijeniti njegov pomoćnik Gijom Gomez (35).

Lideri

Među svjetskim zvaničnicima koji su probali njegove kulinarske majstorije su sovjetski lider Mihail Gorbačov, američki predsjednik Džordž Buš, bivši rumunski diktator Nikolae Čaušesku i britanska kraljica Elizabeta Druga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana