Seul - grad koji ne spava

Jelena Bjelcia
Seul - grad koji ne spava

Glavni grad i najveća metropola Južne Koreje, Seul, leži na rijeci Han i ima oko jedanaest miliona stanovnika, što ga svrstava u grupu najnaseljenijih gradova na svijetu. U njemu živi skoro četvrtina ukupnog broja stanovnika Južne Koreje.

Seul je politički, kulturni, društveni, ekonomski i finansijski centar Južne Koreje. U njemu se nalaze brojne multinacionalne korporacije i svjetske organizacije. S obzirom na to da je on jedan od najočitijih simbola korejske privrede, građani ga nazivaju "Čudo na rijeci Han". To je veliki grad koji živi vrlo brzim tempom. U isto vrijeme je uzbudljiv i izuzetno dinamičan - to je grad koji nikada ne spava.

DINASTIJA JOSEON OSTAVILA je veliki pečat u ovom gradu, jer je tada izgrađeno pet velikih palata, od kojih je Čangdeokgung upisana na UNESCO spisak svjetske baštine. Ovih pet palata urađeno je u tradicionalnoj korejskoj arhitekturi, koja veoma podsjeća na kinesku.

Gradom dominiraju brojni budistički i konfucionistički hramovi, kao i katolička katedrala i džamija.

Simboli grada su spomenik admiralu Ji Sunsinu i spomenik kralju Sejongu.

Značajni istorijski spomenici su i kapije, koje su nekada bile dio drevnog zida. Zidine, kojima je Seul bio okružen, imale su cilj da regulišu posjetioce iz drugih regiona i da zaštite grad u slučaju invazije. Brojna utvrđenja i zidovi su porušeni, a neke palate i kapije odigrale su bitnu ulogu u srcu grada, kao što je Sungndžemun. Neki od objekata izgrađeni su u kasnom 19. i ranom 20. vijeku.

U SEULU SE NALAZI više od 100 muzeja, a najznačajniji je, sigurno, Nacionalni muzej Koreje. Ovaj muzej osnovan je 1945. godine, a u njemu se nalazi kolekcija od 150.000 eksponata.

Pored muzeja, duž grada nalaze se i brojna pozorišta, biblioteke, botaničke bašte i zoološki vrtovi. U ovom gradu treba posjetiti Namsan park, u kojem se nalazi Seul kula, popularno mjesto za panoramski pogled na grad.

U SEULU SE NALAZI najveći svjetski zatvoreni zabavni park, koji je otvoren 1989. godine - Lote Svet. Ovaj rekreativni kompleks godišnje posjeti više od osam miliona posjetilaca.

Najveće tržište Južne Koreje Dongdaemun popularna je turistička destinacija Seula, što se tiče kupovine.

Najbogatije naselje u Seulu je Gangnam, a za njega je čuo cijeli svijet zahvaljujući pjesmi "Gangam Style", hitu korejskog pjevača Psija, koji se svrstao među pet najgledanijih spotova svih vremena.

Seul vrvi od kulturnih događaja, a poznat je i po odličnom noćnom životu i sjajnim restoranima.

Istorija

Dinastija Gordžeo koja je vladala cijelom Korejom, izgradila je 1104. godine palatu u Seulu, koja je nazvana Namgdžeong, odnosno Južna prestonica. Seul 1394. postaje prestonica dinastije Joseon koja je nazvana Hanseong. U tom periodu sagrađene su gradske zidine koje djelimično postoje do danas. Krajem 19. vijeka, poslije duge izolacije, Koreja se otvara stranim uticajima, što dovodi do brze modernizacije Seula.

 

USLUGE                      CIJENE

Povratna avio-karta     od 2.000 KM

Prenoćište                  od 60 KM

Ručak                             od 30 KM

Kafa                               od 3 KM

Piće                               od 4 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana