Samo berberin ima posla u Mosulu

Priredio: Boris Đurić
Samo berberin ima posla u Mosulu

Mosul - Jedina radnja otvorena nakon što je iračka vojska zauzela istočni dio Mosula, koji je dvije godine bio pod opsadom Islamske države (IS) je berbernica mladića Ali Bašara.

Unutra muškarci čekaju u redu da bi obrijali duge brade koje su bili primorani da nose pod vlašću džihadista.

Nekoliko vojnih džipova bilo je parkirano ispred Bašarove berbernice, koja je otvorena prošlog vikenda. Stanovnici i vojnici su se nagurali u nju iako nije bilo sasvim jasno ko je došao na šišanje, a ko se skrivao od povremene puščane vatre.

Ipak, zvuk makaza i mašine za šišanje predstavlja znak obnove života u gradu u kojem su džihadisti naredili obavezno nošenje brada od kada su prije dvije i po godine sa vrha mosulske džamije proglasili kalifat.

- Čim su došli odmah su zabranili šišanje brade, zatim korišćenje brijača i na kraju uljepšavanje brade. Svakog dana su nešto zabranjivali - kaže berberin Bašar, koji je bio prestao da radi nakon što ga je pritvorila "moralistička" policija IS zbog posebnog oblikovanja brade popularnog u većem dijelu Iraka.

Osim njegove, nijedna druga radnja nije otvorena, a stanovnici dobijaju hranu od vojske.

Život u jednom od posljednjeg osvojenog IS u Iraku, nije se vratio u normalu. Međutim, stanovnici su se počeli slobodno kretati ulicama načičkanim bijelim zastavama predaje, koje su građani postavljali da bi zaštitili svoje domove kako se vojska približavala.

Samo nekoliko blokova dalje od berbernice leže tijela četvorice teroriste IS-a, prekrivena dekama i rojem muva. Lokalni policajac kaže da tijela već deset dana trule na ulici, ali da samo vojska može da ih odnese.

- Ovdje nema ljekara. Ako neko bude ranjen umrijeće u svojoj kući - dodaje student Sad dok se u pozadini čuje nova eksplozija.

Borba za Mosul je jedna od najvećih vojnih operacija pokrenuta u Iraku nakon dolaska koalicije predvođene SAD 2003. godine. Snage koje čine oko 100.000 iračkih vojnika gotovo su u potpunosti okružile Mosul, iako su islamisti jedino poraženi u istočnom dijelu grada. Elitne antiterorističke snage osvojile su nekoliko naselja, ali vojni zvaničnici govore da veliko prisustvo civila u gradu usporava napredovanje iračke vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana