SAD: Milijarde se troše na vjenčanja

Glas Amerike
SAD: Milijarde se troše na vjenčanja

Beograd -- Procjenjuje se da američka industrija vjenčanja u prosjeku zabilježi prihod od više od 70 milijardi dolara godišnje, prenosi "Glas Amerike".

Svake godine, u SAD se vjenča više od 2. 300.000 parova. To znači da se u prosjeku svakog dana održi 6.200 vjenčanja.

Procijenjuje se da američka industrija vjenčanja u proseku zabilježi prihod od više od 70 milijardi dolara godišnje. Mnoga vjenčanja su grandiozne ceremonije za čije planiranje je potrebno najmanje godinu dana.

Koliko je organizacija vjenčanja zahtjevan posao osjetila je i agent za nekretnine Bik Dekaro. Ona se udala 2003. godine, trinaest mjeseci nakon što ju je tada budući muž zaprosio.

"Mislili smo kako nam treba bar godinu dana da sve polako planiramo, bez pritiska i gužve. Mislili smo da je to naš izbor, ali se ispostavilo, kada smo krenuli da se raspitujemo, da su mnoge lokacije za vjenčanja već bile rezervisane", prisjeća se Dekaro koja danas živi u srećnom braku i majka je dvoje djece.

Organizatorka vjenčanja Suzan Smit kaže da je mlade i mladoženje moraju da budu spremne na to da svadbu nije baš lako pripremiti.

"U principu, većina nevjesta želi da se uda u subotu uveče, tako da su opcije za taj dan uvijek ograničene. Onda moraju da razmisle da li žele baš to mjesto za vjenčanje, jer će morati da čekaju dok ne bude na raspolaganju, ili da promjene planirani datum svadbe. Sam taj proces traje mnogo duže nego što se misli", objašnjava ona.

Vjenčanje i košta mnogo više – u prosjeku 27.000 dolara, što je cijena luksuznog automobila. Više od polovine te sume otpada na iznajmljivanje prostora i cijenu večere.

"Lako je da se buduća mlada zanese… Uz sve vebsajte i TV emisije o vjenčanjima, lako je da vidite stvari koje ne možete da priuštite, a da ih ipak želite. Veoma je lako premašiti budžet", upozorava Suzan Smit.

Američka tradicija nalaže da roditelji mlade snose troškove vjenčanja. Međutim, u današnje vrijeme, kada se i muškarci i žene vjenčavaju kasnije, a cijena tog događaja stalno raste, finansiranje vjenčanja je često trošak koji dijele obije strane. No, kako se kaže – "ko plaća orkestar, on bira i muziku."

"Mlađe nevjeste obično više slušaju savjete roditelja. Ali ako je u pitanju starija nevjesta – pri čemu ne mislim na stariju osobu već djevojke od 27, 30 godina, koje su već razvile karijeru i imaju ušteđevinu, takve žene mogu da finansiraju svoje vjenčanje i više utiču na njegov tok", navodi Suzan Smit.

Bik i njen muž Brendon su sami platili svoje vjenčanje. Ono je koštalo daleko iznad prosjeka, djelimično i zato što oboje imaju velike porodice.

"Svako od nas je imao sopstvenu kuću, otplaćen dio hipoteke, takve stvari, i to nam je pomoglo da platimo naše vjenčanje. Koštalo je više nego što smo očekivali", kaže Bik.

Proces planiranja vjenčanja često produbi već postojeće probleme između mlade i mladoženje. Suzan Smit kaže da njena profesija zahtjeva strpljenje i diplomatske vještine, a ponekad je bila i svjedok raskidanja veridbe.

"Nažalost – to se dešava. Mi to zovemo promjenom mišljenja, neko se jednostavno – predomisli", kaže ona.

Veza Bik i Brendona je opstala, baš kao i njihov brak koji traje već gotovo 10 godina. Iako je njihovo vjenčanje bilo skupo, Bik kaže da ne žali taj trošak.

"Obožavali smo svoju svadbu, sve je prošlo veoma dobro. Ali dan je proletio, sve se odigralo tako brzo i onda smo shvatili – ‘Bože, gotovo je’. Nismo mnogo mislili o potrošenom novcu", kaže Bik.

Naravno, nisu svi spremni da na vjenčanje potroše sumu za koju bi mogli da kupe nov automobil. Mnogi parovi registruju svoj brak u gradskim skupštinama, pobjegnu u Las Vegas, ili pak održe jednostavne, skromne ceremonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana