Ruski vukodlak optužen za još 60 ubistava

Agencije
Ruski vukodlak optužen za još 60 ubistava

Moskva - Istražni komitet u Irkutskoj oblasti u Rusiji podigao je konačne optužnice protiv Mihaila Popkova (51), poznatog kao Vukodlak, zbog ubistva 60 ljudi.

On je već osuđen na doživotnu robiju za 22 ubistva. Riječ je o bivšem policajcu čije su sve žrtve žene starosti između 16 i 40 godina. Ako bude proglašen krivim za nova ubistva, Popkov će biti među najgorim ubicama u istoriji Rusije i Sovjetskog Saveza. Popkov bi tako mogao nadmašiti i svog idola Andreja Čikatila, poznatijeg i kao Mesar iz Rostova, koji je ubio 53 osobe. Kada su Popkova uhapsili 2012. godine, zloglasni serijski ubica rekao je kako želi da "očisti ulice Angarska od prostitutki", a bivši policajac je svoje žrtve nakon silovanja masakrirao sjekirom, noževima i šrafcigerom. S obzirom na to da je radio kao policajac, žrtve kojima je nudio prevoz tokom noći vjerovale su mu, a on bi ih, nakon što su ušle u auto, odvezao u šumu gdje bi ih ubijao. Njegov slučaj naveo je agenciju Tas da sastavi listu najvećih serijskih ubica na teritoriji bivšeg SSSR-a.

Prvi na listi je Andrej Čikatilo, koji je počinio 53 ubistva od 1978. do 1990. godine. Među njegovim žrtvama bili su i žene i djeca. Osim za ubistva, osuđivan je za pedofiliju, nekrofiliju i kanibalizam. On je 1992. godine osuđen na smrtnu kaznu. Tražio je od predsjednika Borisa Jeljcina da ga pomiluje, ali bezuspešno.

Anatolij Onoprijenko je počinio 52 ubistva. Devet ubistava počinio je na teritoriji Ukrajine, nakon čega je pobjegao u Njemačku. Kada se vratio, nastavio je sa ubistvima, uglavnom tokom pljačkanja. Osuđen je na smrtnu kaznu 1999. godine, ali je Ukrajina već pregovarala sa Savjetom Evrope o moratorijumu na smrtnu kaznu. Zbog toga ona nikad nije izvršena, a Onoprijenko je umro 2013. godine.

Sljedeći na listi je Aleksandar Pičuškin koji je počinio 49 ubistava. Žrtve je uglavnom pronalazio u Bicevskom parku u Moskvi, zbog čega je prozvan manijakom iz Bicevskog parka. Među njegovim žrtvama bile su samo tri žene. Uhapšen je 2006. godine, a sljedeće godine je osuđen na doživotnu robiju. On je pod posebnim mjerama nadzora u zatvoru. Sergej Tkač je bivši policajac koji je počinio 37 ubistava u Ukrajini. Optužen je i za mnoga silovanja, a među njegovim žrtvama bile su i djevojčice. Uhapšen je 2005. godine nakon ubistva devetogodišnje djevojčice, a 2008. godine je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Genadij Mikaševič je kriv za 36 ubistava u Bjelorusiji, a sve njegove žrtve su bile žene. On bi ih namamio u svoj automobil i odveo na izolovano mjesto gdje bi ih silovao, pa potom ubio. Uhapšen je 1987. godine i osuđen na smrt.

Kolumbijac najveći serijski ubica

Tas je pisao i o najvećem serijskom ubici na svijetu, pedofilu iz Kolumbije Luisu Garavitu. Dokazano je da je ubio 138 djece u različitim gradovima u Kolumbiji. Međutim, istražitelji sumnjaju da je lista mnogo veća i da na njoj ima više od 300 imena. Sve njegove žrtve su dječaci iz siromašnih porodica i svi su silovani prije nego što su ubijeni. On se rješavao njihovih tijela tako što ih je bacao u jame. Policija je u jednoj od njih našla tijela 36 dječaka. Uhapšen je 1999. godine i osuđen na 52 godine zatvora. Zbog saradnje sa istražiteljima i priznanja krivice, kazna mu je smanjena na 22 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana