Rušenjem granica Indijke stigle do svemira

Priredio: Boris Đurić
Rušenjem granica Indijke stigle do svemira

Nju DELHI - Žene u Indiji još uvijek nose tradicionalno breme da im je mjesto u kući i kuhinji, a ne na poslu, ali tri naučnice, svojom svakodnevnom angažovanošću u indijskom svemirskom centru Isro, ruše granice.

Rita Karidal, Nandini Harinat i Anurada Tik bile su dio tima koji je uspješno postavio satelit u orbitu Marsa i jedne su od najzaslužnijih naučnika za ovaj izuzetan uspjeh Indije. Zamjenik direktora za operacije Rita Karidal odrasla je u sjevernom indijskom gradu Luknau i oduvijek je voljela da posmatra nebo.

- Željela sam da znam šta se nalazi iza svemirske tame - kazala je Rita. Ona je studirala fiziku i matematiku i svaki dan je pratila novine tražeći informacije o NASA i Isro projektima. Sakupljala je novinske članke i čitala svaki detalj vezan za svemir.

- Nakon postdiplomskih studija prijavila sam sa za posao u centru Isro i tako sam postala svemirski naučnik - dodaje Rita, koja već 18 godina radi za Isro.

Za najvišeg oficira ženu u ovom centru Anuradu Tik nema granica. Ona se specijalizovala za slanje satelita u svemir na visinu od najmanje 36.000 kilometara. Radi 34 godine u centru i protivi se mišljenju da žene i nauka ne idu ruku pod ruku.

- Ne mislim da nauka nije za Indijke. Smatram da im je matematika omiljeni predmet - kaže direktorica programa za Geosat navigaciju.

Njihova koleginica Nandini Harinat je zamjenik direktora operacija za Mars misiju i prvi kontakt sa naukom imala je preko TV serije "Zvjezdane staze".

- Moja majka je bila nastavnik matematike, a otac inženjer i svi smo bili veliki zaljubljenici u "Zvjezdane staze i naučnu fantastiku - priča Nandini. U to vrijeme ona nije mislila da će biti naučnik specijalizovan za svemir i rad u svemirskom centru "se jednostavno desio".

- Bio je to prvi posao na koji sam se prijavila i primili su me. Od tada je prošlo 20 godina i nikada se nisam okretala unazad - kaže ova naučnica.

Biti dio tima Mars misije veliki je uspjeh u njenom životu. - To je bilo važno za Indiju, ne samo za Isro. Misija nas je postavila na pijedestal, strane zemlje nas sada traže radi saradnje, a pažnja koju dobijamo je zaslužena - priča Nandini. Ljudi ih sada prepoznaju na ulici.

- Način na koji nas posmatraju danas je veoma drugačiji nego ranije. Posmatraju nas kao naučnike. Uživam u svemu tome - dodaje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana