Rus spasio svijet

Agencije
Rus spasio svijet

Frajzanov - Stanislav Petrov (74) naizgled je običan penzioner u ruskom gradu Frijaznovu, ali malo ko zna da je upravo on spasio svijet od uništenja, jer je spriječio globalni nuklearni rat još 26. septembra 1983. godine.

Moderni svijet je samo jednom bio pred nestankom. Dijelilo ga je samo nekoliko minuta od uništenja, prenose agencije. Petrov je kao pukovnik ruske vojske bio rukovodilac komandnog centra sistema koji je upozoravao na nuklearne projektile koji bi eventualno bili ispaljeni na tadašnji SSSR. Dvadeset i šestog septembra kompjuteri su se oglasili alarmom i pokazali da je iz SAD poletjelo pet interkontinentalnih balističkih raketa s nuklearnim bombama, a vrijeme udara u cilj mjerilo se u minutama!

On je, prema protokolu, trebalo odmah da ispali salvu nuklearnih raketa iz baza SSSR-a koje bi pogodile ciljeve na području SAD i zapadne Evrope. Spremio je sistem, ali crveno dugme nije pritisnuo. Petrov kaže da mu je bilo jasno da bi ispaljivanje raketa značilo kraj svijeta koji ljudi poznaju.

Čekao je, jer kako kaže instinkt mu je govorio da nešto nije bilo u redu. Svi u centru su bili spremni na najgore. Ali, nije se desilo ništa. Nije bilo nijedne eksplozije nad Moskvom. Ni traga udaru, mada je kompjuter pokazivao da su rakete pogodile glavni grad. Petrov je siguran u jedno - da je pozvao pretpostavljene, dobio bi nalog da ispali nuklearne projektile. Istraga je pokazala da je ruski satelit pogrešno očitavao podatke zbog rijetkog fenomena - poravnanja Sunčevih zraka na oblacima i putanje satelita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana